Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Primăriile nu au bani şi funcţionari pentru accesarea fondurilor europene


Lipsa banilor la bugetul local, cadrul legislativ instabil, lipsa personalului specializat în managementul proiectelor, a cofinanțării sunt câteva din motivele pentru care comunele vrâncene nu accesează proiecte europene, se arată într-un raport realizat în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene și prezentat, vineri, la Prefectură. Raportul este realizat în cadrul proiectului „Eficiență și calitate în actul decizional prin creșterea capacității organizaționale a autorităților publice din județul Vrancea”, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative.
Unul dintre obiectivele acestui proiect, derulat până în 2012, este tocmai pregătirea de manageri care să gestioneze implementarea proiectelor europene. De asemenea, va fi realizată o Structură Tehnică de Lucru formată din reprezentanții primă-riilor și instituțiilor deconcentrate.
„O problemă specifică județului Vrancea se datorează lipsei documentelor de planificare strategică. Sunt acele do-cumente care să ajute factorii decidenți să prioritizeze investițiile. În acest moment doar 30 din cele 68 de primării au un astfel de document aprobat și asumat, iar majoritatea covârșitoare a respondenților au indicat că este nevoie de o persoană specializată în acest domeniu care să aparțină aparatului tehnic de specialitate al primăriei”, a afirmat ma-nagerul proiectului, Iulia Åžerban.
O altă problemă se refer-lizate din cadrul primăriilor care să fie capabile să pre-zinte informații despre proiecte europene dar și să implementeze un proiect. „Doar 42 de primării au o persoană desemnată cu aceste abilități, iar în 14 primării nu există niciun angajat care să deservească domeniul finanțărilor europene”, a precizat Iulia Åžerban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?