Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Curtea de Conturi: CNPP – plăți nelegale de 1,388 milioane lei pentru pensii anticipate sau de invaliditate, în 2015


Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a efectuat, în 2015, plăți nelegale de 1,388 milioane lei reprezentând pensii anticipate, anticipate parțiale, de invaliditate gradul I, II și III, în condițiile în care beneficiarii încasau, în același timp, și alte venituri, reiese din Sinteza rapoartelor de audit financiar asupra contului de execuție a bugetului asigurărilor sociale de stat, publicată de Curtea de Conturi. „Cu privire la calitatea gestiunii economico-financiare, plățile efectuate cu încălcarea cadrului legal, unele dintre acestea generatoare de prejudicii, au constat, în principal, în următoarele: plăți nelegale efectuate în anul 2015 în sumă estimată de 1.388 mii lei reprezentând pensii anticipate, anticipate parțiale, de invaliditate gradul I, II și III, încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii care au realizat concomitent și venituri din salarii, venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe și venituri din desfășurarea activității în baza contractelor/convențiilor încheiate potrivit Codului Civil. În acest mod au fost majorate nejustificat cheltuielile și plățile din bugetul asigurărilor sociale de stat pentru drepturi de pensii plătite unor persoane care au realizat în același timp și venituri contrar cadrului legal. Abaterea a fost identificată de către echipa de audit de la nivel central, urmare verificărilor efectuate la 24 case teritoriale de pensii, necuprinse în audit pe anul 2016 de către camerele teritoriale ale Curții de Conturi. În timpul auditului, s-au clarificat unele cazuri cuprinse în verificare în sumă de 645 mii lei. Abateri similare, în sumă de 1.262 mii lei, au fost identificate și de către camerele de conturi teritoriale la nivelul caselor teritoriale de pensii care au fost auditate în anul 2016”, notează Curtea de Conturi.
Potrivit sursei citate, la nivelul anului 2015, în urma misiunilor de audit desfășurate atât la Casa Națională de Pensii Publice, la Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, cât și la casele teritoriale de pensii, au fost estimate erori/abateri de către auditorii publici externi ai Curții de Conturi, după cum urmează: venituri suplimentare în sumă de 369.000 lei, prejudicii în sumă de 3,501 milioane lei și abateri financiar — contabile în sumă de 243,443 milioane lei.
În același timp, Curtea de Conturi susține că, în perioada 2013-2015, contribuțiile la fondurile de pensii administrate privat s-au virat de către CNPP la nivelul sumelor declarate de către angajatori și reținute de la angajați, fără ca la nivelul CNPP să existe o evidență a sumelor efectiv încasate din contribuțiile asiguraților, în condițiile în care gradul de încasare a acestora a fost de circa 60%. Acest lucru înseamnă, în viziunea Curții, că, anual, fondurile de pensii administrate privat au încasat și diferența de 40%, care efectiv nu a fost virată de către angajatori.

Continuarea pe http://bit.ly/2hsxOpY

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?