Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Organizatorii CE de scrimă au greşit imnul României


Organizatorii Campionatelor Europene de scrimă de la Sheffield au pus din greșeală la festivitatea de premiere a probei de spadă pe echipe, în care România a câștigat medalia de aur, fostul imn național, „Trei Culori”, sportivele coborând în semn de protest de pe scenă la îndemnul Anei Maria Brânză. Marți seară, după ce au primit medaliile de aur, sportivele din România, Rusia și Franța s-au întors cu fața spre catargul unde urmau să fie ridicate cele trei steaguri ale medaliatelor europene. După primele acorduri ale fostului imn național, compus de Ciprian Porumbescu, Ana Maria Brânză și-a îndemnat coechipierele, Anca Măroiu, Simona Alexandru și Loredana Iordăchioiu, să coboare de pe podium, spre surprinderea sportivelor din Franța și Rusia. Spadasinele din România au refuzat să participe la poza de grup de după festivitatea de premiere alături de restul medaliatelor. În lipsa României, atât sportivele din Rusia, cât și cele din Franța,   s-au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și au făcut poze.
În momentul în care pe scenă, în fața podiumului de premiere, rămăsese doar delegația Rusiei pentru fotografii de grup, la stația de amplificare a început să răsune actualul imn național, „Deșteaptă-te române!”, sportivele pregătite de Dan Podeanu revenind pe scenă în aplauzele spectatorilor. Crainicul sălii i-a rugat pe spectatorii prezenți să arate respectul cuvenit imnului național al României, însă acesta s-a auzit pentru doar 20 de secunde în boxe. Când a coborât de pe scenă, Ana Maria Brânză a făcut semne dezaprobatoare la adresa organizatorilor competiției, care  și-au cerut scuze pentru eroarea comisă.
Echipa feminină de spadă a României, formată din Simona Alexandru, Ana Maria Brânză, Anca Măroiu și Loredana Iordăchioiu, a câștigat medalia de aur la Campionatele Europene de scrimă de la Sheffield, după ce a învins, marți, în finală, cu scorul de 45-31, reprezentativa Rusiei.
România, campioană mondială în 2010, a început competiția cu o victorie în primul tur, scor 45-27, în fața Danemarcei, calificându-se în sferturile de finală, fază în care tricolorele au trecut, cu 43-37 de Ungaria. În semifinale, româncele le-au învins, cu 45-38, pe reprezentantele Franței, obținând „biletele” pentru finala europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?