Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Simbolismul şi codul floral al orhideelor


Dintre cele peste 30.000 de specii de orhidee, există va-rietăți cu caracteristici foarte diferite și chiar contrastante. Cea mai populară varietate, pe lângă cea de vanilie, este cea numită Agnes, după numele proprietarei. De la un spațiu geografic la altul, nu doar culoarea și dimensiunea au variat, ci și percepția oamenilor asupra minunatelor flori de orhidee. În vechime, pe întreg continentul asiatic, orhideea a fost considerată o floare a bucuriei, fiind întrebuințată deseori în serbările de primăvară. Pentru greci era una dintre florile fecundității, care se ofereau mireselor la nuntă. Tot grecii au fost cei care au dat florii numele sub care avea să fie apoi cunoscută în toată Europa. Florile de orhidee erau atât de noi și de fascinante pentru restul europenilor, încât Charles Darwin a scris două volume despre felul lor de înmulțire.
Pentru romanticii zilelor noastre, orhideea este simbolul afecțiunii, o reprezentare a iubirii rafinate și sofisticate. Alteori, în funcție de culoare, orhideea este identificată cu iubirea distrugătoare, dramatică. De pildă,  floarea de culoare albă poartă mesajul dragostei pure, în timp ce floarea roșie semnifică mai degrabă iubirea ca pricină de suferință. În același timp, orhideea poate exprima admirația și respectul față de orice membru al familiei sau orice persoană apropiată.
Orhideea este consi-derată o floare a copilăriei, a tinereții și a maturității depotrivă, exprimând respectul pentru experiența și înțelepciunea celor în vârstă. Se consideră că acela care oferă în dar o orhidee, face promi-siunea de a-și ocroti și răsfața iubita. Așadar, este o alegere potrivită cu prilejul zilelor de 1 Martie și 8 Martie, precum și în toate momentele în care dorim să ne manifestăm tandrețea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?