Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Fundaţia Plăcintei fură de pe internet


Profesorul Marian Găloiu din Dumitrești acuză Fundația Zi Deschisă a senatorului second hand Sorina Plăcintă că i-a furat imagini și texte de pe site-ul propriu. Imaginile au fost folosite și sunt postate pe site-ul proiectului „Vrancea – cultură, tradiție și folclor” pentru care Fundația lui Plăcintă a luat aproape zece miliarde de lei din fonduri europene. Decât să lucreze la documentarea despre tradițiile și obiceiurile din Dumitrești, oamenii lui Plăcintă au copiat pur și simplu informații de pe site-ul dumitrești.ro pe care le-au postat pe site-ul proiectului finanțat din fonduri europene.

Profesorul Marian Găloiu a aflat despre plagiatul oamenilor lui Plăcintă abia ieri dimineață, când a citit articolul din „Monitorul de Vrancea” referitor la afacerile cu bani europeni pentru promovarea de la Vintileasca. Culmea, la secțiunea Obiceiuri și tradiții din Dumitrești erau aceleași informații ca pe site-ul propriu, dumitrești.ro. Ba mai mult, chiar și pozele făcute în urmă cu aproape 13 ani erau copiate și postate pe site-ul fundației. „Am citit în Monitorul despre acest proiect și eram curios să văd ce au făcut. Am intrat pe site, la obiceiuri și tradiții în Dumitrești. Acolo, surpriză. Totul era copiat de pe site-ul dezvoltat de mine, imagini și text”, a afirmat Marian Găloiu. El a declarat că una dintre fotografiile publicate pe site-ul proiectul este o fotografie realizată în 1998, la o nuntă. „În una dintre fotografii apar eu, la o nuntă din comună iar cealaltă este făcută de mine. Nu este corect ce au făcut iar acum vreau să discut cu un avocat pentru a vedea ce trebuie să fac, cum îi pot da în judecată”, a precizat profesorul din Dumitrești.
„Monitorul de Vrancea” a arătat, marți, că proiectul „Vrancea – cultură, tradiție și folclor” a fost aprobat de autoritățile din Autoritatea de Management deși nu erau respectate criterii minime din Ghidul solicitantului. În mod normal, acest proiect trebuia respins și nu finanțat cu aproape un milion de lei, adică zece miliarde lei vechi. Însă, probabil după consultări cu evaluatorii, au hotărât să promoveze comuna Vintileasca din colegiul senatorial al lui Plăcintă. Deși vizează promovarea unei manifestări inventate special pentru acest proiect, se face referire la obiective de pe întreaga vale a Râmnicului, respectiv comunele Dumitresti, Jitia, Chiojdeni, Vintileasca.
Culmea ignoranței este atinsă de fundația Zi Deschisă atunci când în clipul de promovare vorbește despre Å¢ara Vrancei, situată la izvoarele Râmnicului în condițiile în care, istoric, Vrancea arhaică este localizată în cealaltă parte a județului, de la Vidra spre Tulnici, Soveja.

Bani pentru promovarea turismului într-o comună fără pensiuni

Conform site-ului proiectului, fundația a avut un buget imens pentru organizarea unui simulacru de festival folcloric la Vintileasca la care au fost invitați meșteri populari din mai multe comune. Bugetul acestui eveniment a fost de 250 mii lei, adică 2,5 miliarde lei vechi. Suma depășește bugetul alocat de Consiliul Județean pentru Fetivalul Internațional al Viei și Vinului – Bachus 2010, circa 200 mii lei. În timp ce la simulacrul de festival de la Vintileasca au venit meșteri populari din câteva comune vrâncene, la Bachus 2010 au participat aproximativ 100 de ambasadori, academicieni, producători de vinuri, importatori, retaileri, hotelieri și reprezentanți ai marilor restaurante din România și străinătate. În bugetul menționat pentru Bachus 2010 sunt incluse fondurile pentru standuri, pentru evenimentele organizate la Cotești, pentru Târgul Meșterilor Po-pulari, Concursul de vinuri, Concursul „Cântece de viță veche” sau cazarea delegațiilor străine.
Mai mult, deși una dintre condițiile impuse prin Ghidul Solicitantului era că finanțarea se acordă promovării de resurse turistice „recunoscute și valorificate prin turism”, la Vintileasca nu este nicio pensiune autorizată. În plus, nu există un drum normal de acces către această zonă superbă. Doar un șir interminabil de gropi în care șoferii își rup roțile la mașini.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?