Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Oprişan cere demisia ministrului Funeriu


Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, solicită demisia ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Daniel Funeriu, pe care îl acuză că a distrus sistemul de învățământ românesc și că se face responsabil de rezultatele obținute de elevi la examenul de Bacalaureat. Acesta a arătat că preocupările din ultimii doi ani ale ministrului Funeriu au vizat doar distrugerea învățământului românesc și nu îmbunătățirea unui sistem care a dat lumii multe nume de valoare.

Marian Oprișan a declarat că rezultatele dezastruoase obținute de elevi la examenul de Bacalaureat se datorează politicilor distructive duse de actuala putere, în frunte cu mi-nistrul Daniel Funeriu, cel care a bulversat sistemul de învățământ cu tot felul de experimente. „Este cel mai slab rezultat înregistrat în ultimii 20 de ani la examenul de Bacalaureat. Doar 38,73% dintre absolvenții de liceu din județul Vrancea au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat din acest an, în condițiile în care colegiile și liceele vrâncene sunt cunoscute pentru calitatea actului educațio-nal. Situația este aceeași la nivelul întregii țări”, a precizat Marian Oprișan.
Liderul PSD a afirmat că vina pentru aceste rezultate aparține în exclusivitate camarilei pedeliste. „Actuala putere pedelistă este exclusiv responsabilă de situația creată, pentru că a bulversat sistemul prin subfinanțare, tăierea salariilor cadrelor didactice, prin măsurile luate peste noapte, prin lipsă de profesionalism. Este știut faptul că salariile profesorilor au scăzut cu până la 60-70%, iar din acest motiv, multe cadre didactice au plecat din sistem sau au fost demotivate. Mai mult, școala românească a fost pu-ternic politizată. Toate numirile de directori din ultimii doi ani au fost făcute politic. Majoritatea directorilor este numită interimar și nu pe bază de concurs, iar unii dintre ei nu îndeplinesc nici măcar criteriile de a fi cadre didactice”, a susținut Marian Oprișan.

Funeriu, acuzat de distrugerea învățământului

Social democratul a adăugat că lipsa de profesionalism a echipei de conducere din Ministerul Educației s-a văzut și din modul în care a fost gândit și organizat examenul de Bacalaureat.
„După cum susțin specialiștii din domeniu, subiectele nu au fost calibrate corespunzător. Mai exact, în cazul unor discipline, subiectele nu au fost de nivel Bacalaureat, ci de nivel olimpiadă. Mai mult, pregătirea unui examen ca cel de Bacalaureat nu se realizează nici în ultimele două-trei săptămâni, așa cum a făcut Ministerul, prin introducerea camerelor de luat vederi, dar nici în ultimii 20 de ani, așa cum sugerează ministrul Daniel Funeriu. De regulă, un examen de acest nivel se pregătește cu doi ani înainte, adică exact în perioada în care Funeriu a fost ministru al Educației”, a spus Marian Oprișan.
Acesta a arătat că preocupările din ultimii doi ani ale ministrului Funeriu au vizat doar distrugerea învățământului românesc și nu îmbunătățirea unui sistem, care a dat multe nume de valoare în cultura mondială. „În ultimii doi ani, nu au existat investiții în învățământ. Ba mai mult, foarte multe școli au fost comasate sau închise, iar acuzațiile înalților oficiali la adresa cadrelor didactice au curs cu duiumul. În acest context, valoarea a fost pur și simplu izgonită din sistem.
Niciun șef de promoție al universităților din România nu se mai gândește să rămână în sistemul de Educație, în condițiile în care acesta nu îi poate oferi o minimă satisfacție. Din aceste considerente, îi cer demisia ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Daniel Funeriu, care în doar doi ani a reușit să distrugă învățământul românesc”, a precizat vicepreședintele PSD, Marian Oprișan.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?