Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Lucrările la Prefectura Putna vor fi terminate anul acesta



    Lucrările de reabilitare a imobilului în care a funcționat Prefectura Putna vor fi terminate anul acesta. Până în prezent, lucrările au fost realizate în proporție de 90 %. „Pentru acest obiectiv, încadrat în categoria monumentelor istorice în clasa A, s-au continuat lucrările din anii anteriori. La sfârșitul anului 2013 s-au realizat lucrări în valoare de 8.564.047,57 lei, inclusiv TVA, reprezentând  89,82 % din valoarea totală contractată de 9.534.107,15 lei, inclusiv TVA, lucrarea având termen de finalizare la sfârșitul anului 2014, împreună cu lucrările de amenajare a întregului ansamblu”, se arată în raportul de activitate pe anul 2013 al președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
    Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX și, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna, iar după 1945, aici a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani. În anul 1978 s-au executat lucrări de consolidare, reparații la pereți și tencuieli interioare. S-a refăcut acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată și, în anul 1992, au început lucrările de consolidare și restaurare. Până în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundațiilor și pereților prin cămășuire și, parțial, a planșeelor de peste subsol, prin supra betonare.

      Prefectura Putna va costa aproximativ 10 milioane de lei

    Marian Oprișan a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze și mai tare. Pentru că finanțările au fost sistate în 2005, Marian Oprișan a inițiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea. Lucrările au demarat în aprilie 2008, iar valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 10 milioane lei, adică 100 de miliarde de lei vechi.
    Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gh. Pastia”. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural și istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare și consolidare. Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?