Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Lucrările de refacere a infrastructurii vor începe luna viitoare


Lucrările de refacere a infrastructurii din Cîrligele vor începe luna viitoare. Deja a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la proiectul prin care vor fi asfaltate și reabilitate drumurile comunale din comună. Licitația pentru proiectarea și realizarea lucrărilor a fost câștigată de compania Vega Galați. Până în prezent au fost executate lucrările de proiectare. În cadrul acestui proiect vor fi asfaltate drumurile comunale, va fi construită o grădiniță, un centru After school și se va asigura dotarea pentru Căminul cultural din comună.

Primarul comunei Cîrligele Åžtefan Moscu a declarat că lucrările efective vor începe în luna iulie. Edilul șef din Cîrligele speră ca odată cu finalizarea acestui proiect localitatea pe care o conduce să ofere confortul pe care îl au cetățenii din localitățile din vestul Europei. „Lucrările au fost întârziate puțin de procedurile de licitație și de faptul că, pentru anumite componente scoase la licitație, nu s-au înscris firme, iar procedurile au fost reluate. În acest moment au fost depășite aceste etape și sper ca lucrările să înceapă în luna iulie. Este un proiect foarte important pentru oamenii din  Cîrligele și sper ca odată finalizat acest proiect, localitatea Cîrligele să arate ca orice localitate din vestul Europei”, a precizat primarul Åžtefan Moscu.
Lucrările de aproximativ 3 milioane de euro prin care vor fi asfaltate și reabilitate drumurile comunale din Cîrligele au fost câștigate de compania Vega Galați. Licitația a fost organizată prin Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Åžtefan Moscu a adăugat că aceasta este una dintre cele mai mari finanțări obținute de o comunitate locală din mediul rural care vizează modernizarea infrastructurii locale. „Cu acești bani vom asfalta 13 kilometri de drum comunal. Este vorba de drumurile Cîrligele-Dălhăuți, Cîrligele-Bonțești, Cîrligele-Blidari și Bonțești Deal, loc în care va fi asfaltat și drumul și va fi construit și un pod de beton. De asemenea, tot în cadrul acestui proiect, vom construi și vom dota cu cele necesare o grădiniță în satul Bonțești și vom înființa Centrul de asistență după programul școlar și achiziționarea și dotarea Căminului Cultural «Mihail Sâmbotin» din Cîrligele”, a afirmat primarul Åžtefan Moscu.

Proiectele europene, soluția pentru dezvoltarea comunelor

Accesarea unor astfel de proiecte finanțate de Uniunea Europeană reprezintă singura modalitate de dezvoltare a localităților din mediul rural, care, în marea lor majoritate, nu beneficiază de fonduri proprii pentru modernizarea infrastructurii locale. Åžtefan Moscu a dat ca exemplu comuna Cîrligele, care înregistrează venituri de doar 450 mii lei anual, iar numai ultimul proiect finanțat din fonduri europene este de 25 de ori mai mare decât bugetul localității. „Singura soluție de dezvoltare a comunităților din mediul rural, care, în marea lor majoritate, nu beneficiază de fonduri pentru modernizarea infrastructurilor locale, este să acceseze fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană”, a susținut primarul din Cîrligele, Åžtefan Moscu.

Proiectul de la Cîrligele, declarat câștigător din 1776 de proiecte

Proiectul a fost depus de primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, pe Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”.
Proiectul integrat are ca termen de execuție o perioadă de 36 de luni dar autoritățile locale speră ca, până în luna iulie 2012, să fie terminate toate lucrările, astfel încât „cetățenii să poată beneficia de această investiție istorică care va transforma comuna Cîrligele într-o comună mo-dernă și europeană”.
Proiectul a fost depus în sesiunea 15 iunie-15 iulie 2009, iar din cele 1776 de proiecte depuse de tot atâtea localități au fost declarate câștigătoare doar 295 de proiecte.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?