Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Reorganizarea administrativ-teritorială, deturnată de iniţiator


Reorganizarea administrativ-teritorială a României, o temă atât de importantă pentru fiecare cetățean, este deturnată chiar de cel care a lansat-o, respectiv președintele țării, Traian Băsescu. În ultimele zile, acesta nu a mai vorbit deloc despre acest subiect. Åži atunci cum să nu ne gândim că intenția sa de reorganizare administrativ-teritorială a țării nu a fost una serioasă?
De câteva zile, se discută intens despre un lucru care nu există, și anume Å¢inutul Secuiesc. Nu aceasta este miza reorganizării teritoriale, dar punând pe tapet acest subiect, atenția românilor este atrasă de la ceea ce este cu adevărat important: scăderea nivelului de trai de la o zi la alta, scumpirile care vor avea loc în această vară, lipsa locurilor de muncă! Nu pot să nu mă gândesc că tema reorganizării administrativ teritoriale a fost lansată tocmai pentru a acoperi corupția din PDL!
Reorganizarea administrativ-teritorială a României trebuie, obligatoriu, să vizeze întărirea și eficientizarea statului; îmbunătățirea vieții românilor, prin descentralizare și aducerea deciziei cât mai aproape de comunități. Ori tocmai aceste lucruri nu sunt dorite de PDL, care vrea cu orice preț să centralizeze totul și să ia singur decizii. Reorganizarea nu trebuie făcută de pe o zi pe alta, căci în joc este viitorul acestei țări, în joc este viitorul tuturor românilor. În condițiile în care actualilor guvernanți nici prin cap nu le trece să ceară și părerea populației cu privire la acest subiect, nu pot spune decât că actualii guvernanți, în frunte cu PDL, vor să dea o lovitură de stat.
Ceea ce trebuie să explice guvernul (deopotrivă PDL și UDMR) și nu o face, este cum anume va îmbunătăți reorganizarea propusă de el viața fiecărui român, căci chiar de la prima vedere ceea ce propune nu este în beneficiul populației. Din start, românii trebuie să scoată bani din buzunar. Fiecare cetățean va trebui să plătească cel puțin 6 milioane de lei pentru schimbare carte de identitate, schimbare talon înmatriculare și numere înmatriculare autoturism, schimbare permis auto, pașaport etc. Toate aceste costuri sunt reale.
Boc minte atunci când neagă această evidență. Cum va putea cineva să aibă o carte de identitate pe care scrie județul Vrancea, când acest județ nu va mai exista? De aceea, foarte importantă este problema referendumului. Este nu doar moral și democratic, ci și obligatoriu din punct de vedere legal ca populația să fie consultată în legătură cu aceste schimbări. Este inadmisibil să schimbi modul în care un teritoriu și o populație sunt organizate, fără să consulți populația respectivă.

Procedura prin care s-a inițiat revizuirea Constituției este viciată. De ce? Pentru că cererea a venit de la președintele României, și nu de la Guvern așa cum ar fi trebuit. Din start Constituția nu a fost respectată, căci la articolul 150 alin. (1), revizuirea Constituției poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului. Președintele nu poate avea singur o asemenea inițiativă! Åži totuși a avut-o, deși mai mult ca sigur știe că este neconstituțional. Ieri, Curtea Constituțională a ascultat vocea rațiunii și a declarat neconstituționale mai multe articole propuse de președinte. Printre acestea s-a numărat și articolul care prevedea confiscarea averilor dobândite… licit și elimina astfel prezumția de nevinovăție! În ce țări din lumea asta nu există prezumția de nevinovăție? Poate în cele din lumea a treia, unde președintele și pedeliștii vor să ne bage și pe noi!   
O altă capcană care ni s-a întins, nouă celor din presă, a fost reducerea numărului de parlamentari. Pentru că nu vrea acest lucru, PDL caută tot felul de scuze pentru a nu vota proiectul propus de USL în acest sens.
PDL a propus reducerea numărului de parlamentari prin modificarea Constituției, tocmai pentru că știe că acest lucru nu se poate face până la următoarele alegeri.
Principalul partid afectat de reducerea numărului de parlamentari este chiar PDL. Prin urmare, este și formațiunea care se opune politic cel mai mult unei astfel de măsuri. O face mimând că vrea. Spune că nu se poate din cauza Constituției, ceea ce este o minciună!!!
Ca și în cazul altor teme, PDL merge pe discurs, și nu pe ceva concret.
Este suficient să ne uităm doar cum „luptă” PDL împotriva corupției, având ca exemple voturile în cazurile Păsat sau Ridzi sau susținerea acordată lui Blejnar, care este menționat în toate dosarele privind corupția din vămi! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?