Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Vrancea şi Italia luptă pentru educarea copiilor romi


Filiala de Cruce Roșie (CR) Vrancea și cea din Latina, Italia, și-au dat mâna pentru a ajuta comunitățile de romi din România. Conducerea CR Vrancea tocmai s-a întors dintr-o vizită de lucru din Italia, unde a semnat un parteneriat de colaborare, pentru derularea unui proiect ce va demara în luna septembrie a acestui an. Proiectul are ca scop protejarea familiilor de romi atât din județul Vrancea, cât și a celor care au emigrat în Italia. „Am pus bazele unei colaborări cu Crucea Roșie Latina din Italia. Ei au deja un proiect pentru protejarea familiilor de romi, cărora le-au asigurat locuințe, utilități, îmbrăcăminte și chiar consiliere în diferite probleme. Împreună cu filiala din Latina vom demara un proiect, care va fi elaborat de ei și implementat de noi. Românii și romii trebuie să schimbe ceva la mentalitate. Eu le mulțumesc celor din Latina pentru grija pe care o manifestă pentru romii de acolo”, ne-a declarat Neculai Ionescu, președintele interimar al CR Vrancea.
Comunitatea din zona vi-zitată de conducerea filialei din Vrancea numără circa 150 de persoane care fac parte din 40 de familii, ei provenind din mai toată România, în special din Oltenia. „Au fost câteva familii și din Vrancea în trecut, dar s-au mutat de acolo”, ne-a mai spus Ionescu.
Crucea Roșie Latina este „prietena” romilor, în ceea ce privește relația acestora cu autoritățile italiene. Principala prioritate din punctul de vedere al italienilor, este integrarea copiilor romi în școli pentru a le schimba mentalitatea și pentru a-i educa. „Am găsit foarte multe asemănări în proiectele aplicate de ambele filiale, fapt care a determinat ca deschiderea părții italiene să fie maximă. S-au pus bazele unui proiect cu privire la copiii de etnie romă, pentru care CR Latina și-a exprimat deschiderea de a-l elabora. Parteneriatul va debuta cu un schimb de experiență în Vrancea de unde vor culege date pentru realizarea unui studiu legat de antropologia romilor și care va fundamenta proiectul comun”, ne-a declarat și directorul executiv al CR Vrancea, Rodica Davidean.
Primele obiective ale proiectului au fost deja stabilite, iar în luna septembrie acesta ar trebui demarat. În prezent, fi-liala Vrancea ocupă primul loc la nivel de țară în privința proiectelor câștigate, peste 20, dar și în privința relațiilor de colaborare și parteneriat cu țări din Uniunea Europeană. Președintele Neculai Ionescu susține că va încerca să extindă proiectul și pentru comunitatea de romi din localitatea pe care o reprezintă, respectiv Homocea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?