Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Circulaţia pe toate autostrăzile va fi taxată


Directorul general al CNADNR, Daniela Drăghia, a declarat că întreaga rețea de autostrăzi va fi taxată, menționând că instituția lucrează la stabilirea valorii și a modului cum se vor colecta banii. Anterior, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu,     afirmase că doar utilizarea autostrăzilor de pe Coridorul IV paneuropean va fi taxată, condiție impusă de Comisia Europeană, cu o sumă care va fi anunțată când majoritatea tronsoanelor vor fi finalizate, în 2015. „Comisia Europeană a impus condiții clare, atunci când ne-au dat finanțarea, și anume taxarea autostrăzilor. Vorbim de Coridorul IV, dar și de celelalte autostrăzi deja construite. Întreaga rețea va fi taxată”, a precizat Drăghia. În prezent, doar tronsonul București-Cernavodă din autostrada București-Constanța se află pe traseul Coridorului IV.
CNADNR lucrează la calcularea taxei, precum și la modul în care aceasta va fi aplicată, respectiv prin puncte de colectare sau cu ajutorul sateliților prin Programul Galileo al Uniunii Europene (sistem european de radionavigație), care va intra în vigoare în 2013. Radionavigația prin satelit este o tehnologie care permite utilizatorilor să își cunoască po-ziționarea în orice moment. „Dacă vom tri-mite în această lună ce-rerea la Comisia Europeană pentru taxarea autostrăzilor, ei au termen de șase luni pentru a ne răspunde. Asta înseamnă că la începutul anului viitor vom afla toate detaliile”, a mai afirmat oficialul CNADNR.
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a semnat marți contracte în valoare de 427,5 milioane euro pentru proiectarea și execuția a trei segmente ale autostrăzii Orăștie-Sibiu. În luna mai, instituția a încheiat contracte pentru tronsone ale autostrăzilor Timișoara-Lugoj, Nădlac-Arad, Lugoj-Deva și Orăștie-Sibiu. Toate autostrăzile se plasează pe traseul Coridorului IV de transport paneuropean.
Coridorul IV începe în Germania, la Nurenberg, și se continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. În România, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăștie, Sibiu, București, Fetești și Constanța, ruta continuând până la Istanbul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?