Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Siret fără apă, buluc la peşte!


Zeci de săteni din Ciușlea au profitat, ieri, de închiderea barajului de pe Siret, care a blocat trecerea apei în aval, pentru a pescui…cu mâna. În vremurile grele pe care le suportăm și peste care parcă nu mai trecem, și o coadă de pește în plus la o masă contează, așa că fiecare a profitat cum a putut. Chiar în perioada de prohibiție, oamenii au uitat de amenzi și au riscat pentru o bucată de pește. Până și copiii au încercat să ducă acasă doi pești cât de mici, pentru a-și scoate părinții de la necaz.

În vremurile în care hrana pentru ziua de mâine a devenit o grijă, oamenii simpli care nu știu încotro să mai apuce din cauza problemelor, de multe ori încalcă reguli, legi sau prohibiții numai pentru a avea ce pune pe masă. Ieri, mai mulți săteni din Ciușlea au profitat de faptul că barajul de pe Siret a fost închis și în partea inferioară a sa, apa a scăzut considerabil, astfel că au intrat la pescuit cu mâinile goale. Oameni mai în vârstă sau copii de școală, nu numai că s-au bucurat de o zi de scăldat dar au purtat cu ei acasă și peștele care le-a fost cină. Sau poate cine știe dacă nu cumva îl vor pune în congelator pentru zilele ce vor urma, scutind astfel câteva zeci de lei pe care le-ar da la magazin pentru un kilogram de pește. Mulți dintre săteni, care se ocupă cu agricultura și care nu obțin venituri de pe urma acestei activități ci numai se întrețin de pe o zi pe alta, au primit vestea ca o încântare. Unii au venit la pescuit de dimineață și, după spusele celor care erau prin preajmă, au plecat acasă și cu o pradă bogată. „Am înțeles că barajul e închis de dimineață. De atunci tot vin unii, se mai duc acasă. Chiar de dimineață un șofer era să prindă un somn de vreo zece kilograme dar l-a scăpat înapoi. Vin bieții oameni, peștele cu care pleacă acasă îi scutește o masă,  două”, ne-a spus un bărbat venit ieri să-și încerce norocul și să ducă familiei o coadă de pește.
Ieri, în zona barajului de pe Siret a fost un du-te vino conti-nuu. Până și copiii au fost antrenați în acest sport. Cât în joacă, cât în serios, pe chipurile pârlite de soare se vedea satisfacția că își pot ajuta părinții. Doi băieți, elevi la Åžcoala de la Ciușlea au aflat de la o rudă că vor putea prinde pește bun dacă vor veni la Siret, pentru că apa în aval de baraj a scăzut și dacă intră în râu, pot prinde cu ușurință peștele. „Am aflat de la un unchi despre faptul că au închis barajul și am venit și eu să prind câțiva pești. Am avut noroc și am prins vreo doi dar era un om care a prins unul mare. Mai am acasă și alți frați mai mici și cum le place peștele prăjit cred că mama va fi mulțumită”, ne-a spus unul dintre copiii care s-au bucurat de pomana din Siret. În toată inocența și privirea curată a băiatului nu se vedea decât voința de a face ca familia sa să o ducă mai bine. Ne-a spus că atunci când va fi mare vrea să fie șofer, să poată călători și să aibă mulți bani. Banii aceia care nu   l-ar mai face să umble desculț pe prund, prin pietrele tăioase, după o prăjeală de pește și care l-ar lăsa să se joace liniștit și să se scalde într-o zi de vară. Toți localnicii din împrejurimi știu că pescuitul este prohibit și totuși, riscă să vină. În timp ce unii      și-au luat prada și au plecat, alți tineri veneau din localitate. Mulți nu știu cât vor avea ocazia deși vorbesc între ei că există posibilitatea ca până luni să fie închis barajul pentru niște lucrări. Foamea îi face pe mulți să se bucure pentru orice ocazie chiar dacă asta înseamnă un risc sau poate un rău pentru miile de pești care mor în lipsa apei. Dar, cum vremurile sunt de așa natură, cui îi mai pasă de pești, sau de mediu, când primează senzația ce te cuprinde când nu ai ce pune pe masă?

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?