Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Se pregăteşte scumpirea gazelor


Cererea distribuitorilor și furnizorilor de gaze naturale privind majorarea tarifelor reglementate este justificată de creșterea prețului de import și a utilizării gazelor din depozite pentru o serie de consumatori industriali, se arată într-un document al ANRE.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) precizează, într-un document, că solicitarea distribuitorilor de gaze de creștere a prețurilor reglementate este justificată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără majorarea prețului gazelor de import și a ponderii acestora în coșul de consum, utilizarea, în perioada 2009-2010, a unor cantități mai mari din depozite pentru alimentarea unor consumatori industriali, reducerea consumului la nivel național și creșterea ratei inflației.
România importă în prezent gaze la circa 400 dolari pe 1.000 metri cubi, față de 290 dolari în urmă cu doi ani. De asemenea, gazele de import au ajuns în luna ianuarie a acestui an la o pondere de 32% din coșul de consum, comparativ cu nivelul de 25% în 2010. Coșul de consum este format din gazele produse în România și cele importate.
„Pe fondul acestor modificări intervenite pe piața gazelor naturale, este justificată cererea de majorare a tarifelor și prețurilor finale reglementate solicitată de operatorii de distribuție și furnizare”, se arată în documentul citat, semnat de președintele ANRE, Dan Iulius Plaveti.
Prețurile reglementate sunt stabilite de ANRE și sunt destinate în principal consumatorilor cansnici.
Cei mai mari distribuitori de gaze naturale care activează pe piața românească sunt grupul franco-belgian GDF Suez și compania germană de utilități E.ON.

ANRE precizează că ultima modificare a prețului reglementat al gazelor a avut loc la 1 iulie 2009, când Autoritatea a aprobat o reducere cu 8% a tarifelor.
În scrisoarea de intenție a Guvernului către Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană este stipulată elaborarea de către autoritățile române a unui calendar de eliminare a prețurilor reglementate la gaze și electricitate în perioada 2013-2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?