Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Înţelesul Botezului creştin ca moarte şi înviere împreună cu Hristos, temeiul vieţii creştine


Înțelesul adânc și tainic al Botezului creștin ca moarte și înviere împreună cu Hristos este temeiul întregii vieți creștine, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști.
‘Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți ai Bisericii ne învață că între Taina Morții și Învierii lui Hristos și Taina Botezului creștinilor este o legătură spirituală sfântă și de viață făcătoare. Lumina și puterea Învierii lui Hristos sunt lumina și puterea Sfântului Botez. De aceea, în Biserica primelor veacuri, Botezul creștinilor adulți se săvârșea în noaptea de Paști, fiind numit și ‘luminare’, iar cei botezați se numeau ‘luminați’; ei purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști, numită și ‘Săptămâna luminată”, afirmă patriarhul.

În opinia sa, ‘legământul de la Botez sau acest vot baptismal devine programul duhovnicesc sau lupta creștinului cu păcatul în toată viața sa pe pământ’.
‘Prin mărturisirea dreptei credințe și prin Sfântul Botez se iartă omului păcatul strămoșesc și toate păcatele făcute până la Botez, se dăruiește harul înfierii și arvuna învierii întrucât el trece de la existența fără Hristos, la viața cu Hristos și în Hristos, Care a zis: ‘Cel ce crede în Mine chiar dacă va muri (cu trupul) viu va fi (cu sufletul)’ (Ioan 11, 25)’, spune Sfântul Părinte.
De asemenea, patriarhul amintește că Sfântul Sinod al BOR a hotărât ca anul 2011 să fie ‘Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii’ în Patriarhia Română.

Întâistătătorul BOR subliniază astfel că ‘Întrucât Sfântul Botez este începutul mântuirii omului și arvuna vieții veșnice trăite în iubirea Preasfintei Treimi, fericiți sunt părinții care dau naștere la copii și apoi îi botează ca să devină în Hristos fii ai lui Dumnezeu după har și fii duhovnicești ai Bisericii, pentru ca în Duhul Sfânt să poată numi Tată pe Dumnezeul Cel ceresc (cf. Romani 8, 16; Galateni 4, 6) și să trăiască pururea bucuria pascală de a simți în viața lor cum lucrează ‘harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh’ (2 Corinteni 13, 13)’.

‘Astăzi este nevoie să cunoaștem mai mult și mai bine ce înseamnă a fi botezat, adică a fi creștin sau a purta numele lui Hristos, într-o lume confruntată cu fenomenul secularizării, cu pluralismul și sincretismul religios’, afirmă Patriarhul Daniel, atrăgând atenția că ‘Părinții care nu botează copiii îi lipsesc de harul înfierii duhovnicești și de bucuria de-a se împărtăși de unirea cu Hristos Cel Înviat și de slava Preasfintei Treimi’.

De asemenea, ‘părinții și nașii care botează copiii dar nu-i cresc sau nu-i educă în credință nu-i iubesc cu adevărat, deoarece numai copiii botezați și crescuți în credință și viețuire creștină pot deveni buni cetățeni ai Patriei pământești și cetățeni ai Patriei cerești, adică ai Împărăției Cerurilor’, consideră patriarhul.

Întâistătătorul BOR cheamă la rugăciune către Domnul nostru Iisus Hristos cel Înviat, ‘să ne ajute să trăim în toată viața noastră bucuria Botezului ca bucurie a învierii sufletului nostru din moartea păcatului și să facem roditoare darurile Sfântului Duh primite în Sfântul Botez’, pentru că ‘roadele Sfântului Duh sunt: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege’, precum zice Sfântul Apostol Pavel (Galateni 5, 22).

‘Să înmulțim prin rugăciune și fapte bune aceste roade ale Sfântului Botez! Să aducem bucurie acolo unde este întristare! Să ajutăm pe cei căzuți să se ridice! Să întărim pe cei slabi! Să hrănim pe cei flămânzi material și spiritual! Să ajutăm mai mult familiile creștine care au mulți copii! Să prețuim pe fiecare om ca fiind o făclie de Paști, iubită de Dumnezeu Părintele luminilor, Care ne cheamă la pacea, bucuria și slava Împărăției Cerurilor’, îndeamnă patriarhul Daniel.

Cu ocazia Sfintei și Marii Sărbători a Învierii Domnului, patriarhul Daniel adresează tuturor credincioșilor ortodocși ‘părintești doriri de sănătate și mântuire, de pace și bucurie, dimpreună cu salutul pascal: ‘Hristos a înviat!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?