Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Focşaniul nu are spaţiu verde, pe hârtie


Spațiul verde al municipiului Focșani este de aproape patru ori mai mic decât prevăd normele europene care indică 20 de metri pătrați până la finele lui 2010 și 25 de metri până la sfârșitul lui 2013. În prezent, orașul Focșani are doar 7 metri pătrați pe cap de locuitor. Conducerea Primăriei susține însă că nu sunt luate în calcul spațiile verzi de la unitățile militare situate în cartierul Sud.

În timp ce proiectul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al Focșaniului este blocat la diferite autorități și agenții guvernamentale, comisarii Gărzii de Mediu vor să sancționeze lipsa de spațiu verde din Focșani. Condu-cerea Gărzii a anunțat controale la Direcția de Dezvoltare Spații Verzi din cadrul Primăriei Focșani. Nu se caută vinovații, ci posibilitatea de atingere a cotei impuse de Uniune, spune directorul Gărzii de Mediu, Aurel Cristian.
„Focșaniul trebuia să aibă 20 de metri pătrați de spațiu verde în 2010 și până în 2013 ar trebui să ajungă la 25. Este obligația autorităților publice locale, însă primarii încearcă să regleze din cifre. De exemplu, au început să socotească la spații verzi și cimitirele, curțile private, e o tendință generală. Nu cred că este o soluție să reglăm statistic o situație de fapt”, ne-a declarat Aurel Cristian.
Directorul spune că există metode foarte ieftine prin care se poate ajunge pe placul Ministerului și implicit al Uniunii Europene. „În primul rând nu trebuie să mai afectăm spațiile verzi. Apoi, trebuie să plantăm și să extindem parcurile. Acest lucru nu este legat de buget. Se pot face cu bani foarte puțini și s-ar găsi voluntari. Eu chiar aș împrumuta voluntarii Gărzii de Mediu pentru a face plantare gratuit”, promite directorul Gărzii. Acesta nu exclude posibilitatea amenajării unor grădini suspendate pe acoperișurile blocurilor pentru a spori spa-țiul verde aferent fiecărui focșănean. Controalele vor veni cât de curând mai ales că amenda este cuprinsă între 50 și 100 de mii de lei.

Proiectele primăriei, blocate la București

Autoritățile locale arată însă că spațiile verzi nu pot fi create peste noapte și arată cu degetul spre administrația centrală de la București. Viceprimarul Bogdan Matișan a subliniat că, în plus, calculele ar trebui făcute ținând cont de scăderea numărului de locuitori ai Focșaniului sub 100 de mii.
„Înainte de a ne amenda pe noi, ar trebui amendat Ministerul Dezvoltării pentru că ține de un an de zile proiectul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Teoretic, în luna mai, ar trebui predat PUG-ul la care se lucrează de doi ani. Spațiul verde va fi raportat în momentul în care PUG-ul va fi aprobat. Zona unităților militare reprezintă spațiu verde care nu este inventariat și nu reprezintă un clop de sticlă care să nu fie luat în considerare”, a afirmat viceprimarul Bogdan Matișan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?