Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Consecinţele catastrofei din Japonia asupra alimentaţiei


Puterea radiațiilor crește din ce în ce mai mult și se extinde tot mai tare după catastrofa din Japonia, în urma căreia a fost serios afectată centrala nucleară de la Fukushima. Nu puțini sunt cei care își fac griji că alimentele importate din această țară sunt afectate de către radiații. Totuși este oare cazul să ne îngrijorăm atât de mult? Trebuie să evităm produsele japoneze și să ne fie frică să mâncăm Sushi, spre exemplu? Cert este că în data de 26 martie au fost trase câteva „bariere” de siguranță în ceea ce presupune exportul de mărfuri și în special de alimente din Japonia. În mod normal, produsele au voie să ajungă în țară doar dacă acestea au fost verificate în prealabil în țara de origine. Cu toate acestea, Uniunea Europeană a ridicat într-o oarecare măsură această barieră împotriva radioactivității în ceea ce privește alimentele, însă pe baza protestelor masive din partea organizațiilor care se ocupă de protecția consumatorului, UE va trebui să revină asupra deciziei și să fie în conformitate cu normele japoneze. În ceea ce privește preparatele din Sushi, nu trebuie să ne facem niciun fel de problemă, deoarece acesta nu este importat în cantități mari din această regiune. În schimb, algele sunt aduse într-un procent mare din Japonia, iar acestea preiau de regulă toate substanțele dăunătoare din mediul înconjurător. Totuși, nu trebuie să intrăm în panică din această cauză, deoarece alge marine pot fi procurate și din alte părți ale lumii.

Mai putem mânca pește?
În general, se fac importuri mari de pește din Japonia, însă din partea Atlanticului de Nord Est. Cine vrea să fie sigur de proveniența speciilor de pești ar fi bine să întrebe comerciantul. 
 
Ce se întâmplă cu sosul Soja?
Din acest punct de vedere, nu trebuie să ne facem niciun fel de pro-blemă. Foarte multe sosuri sunt fabricate în Europa sau cu ingrediente europene. Astfel, nu ne rămâne decât să ne uităm cu atenție pe etichetă.

Cum rămâne cu ceaiul verde?
Există o regulă general valabilă: tot ce s-a importat din Japonia s-a făcut înaintea catastrofei. În plus, ceaiul verde se aduce și din China, Indonezia sau India.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?