Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite gratuit prin poştă


Cardul național de sănătate va fi distribuit asiguraților gratuit, prin poștă, iar în cazul în care titularul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat casei de asigurări de sănătate în raza căruia se află locuința acestuia, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății (MS). Prin acest proiect act normativ, autoritățile reglementează cadrul legal privind modalitatea de distribuție către asigurați a cardului național de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit MS, introducerea cardului național va îmbunătății mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Astfel, cardul național de sănătate reprezintă un mecanism suplimentar de control pentru evidențele, raportările și decontările serviciilor medicale, asigurând accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare în caz de urgențe medicale, precum și valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul și schimbul de date în condiții de deplina siguranță si protecție a datelor cu caracter personal, conform legislației în vigoare și recomandărilor Uniunii Europene, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Cardurile predate caselor de asigurări de sănătate de către asigurați, ca urmare a unor defecțiuni tehnice, erori ale informațiilor înscrise sau care nu pot fi utilizate din motive tehnice de funcționare vor fi returnate Imprimeriei Naționale, pe bază de borderou centralizator, iar aceasta, în termen de 30 de zile lucrătoare de la returnare, retipărește cardurile respective și le transmite
operatorului de servicii poștale pentru distribuție. Plata serviciilor de distribuție se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și se realizează pe baza contractului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poștale desemnat în condițiile legii.
Potrivit CNAS, până acum au fost făcute opt milioane de carduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?