Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Vrânceni născuţi din eprubetă


Cuplurile infertile din Vrancea vor putea beneficia, începând cu luna iunie, de o fertilizare in vitro gratuită. Guvernul s-a hotărât, în sfârșit, să îi ajute pe românii care vor să aibă copii, după ce ani de zile a ignorat o problemă gravă a multor cupluri: infertilitatea. Începând cu prima lună de vară, cuplurile care, din diverse motive nu pot avea urmași, vor putea beneficia de o fertilizare in vitro gratuită, decontată de statul român.

De la 1 iunie, Ministerul Sănătății (MS) va demara „Programul de fertilizare in vitro și embriotransfer”, care are ca scop asigurarea fondurilor necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile. În 2011, bugetul Programului de fertilizare in vitro este de patru milioane de lei. MS va susține financiar o singură procedură de fertilizare in vitro, în limita a 1500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naștere. Medicii ginecologi din Vrancea sunt de părere că o fertilizare in vitro nu este de ajuns pentru a garanta succesul, majoritatea cuplurilor care au încercat această metodă fiind nevoite să repete procedura de mai multe ori pentru ca femeia să rămână însărcinată. „Foarte multe cupluri au făcut mai multe încercări pentru a putea avea urmași. Nu este de ajuns o singură fertilizare, pentru că în cea mai mare parte a cazurilor nu are succes. Implementarea acestui program nu va duce la creșterea natalității, este o utopie să spunem acest lucru, dar va ajuta foarte mult psihicul pacienților, care vor ști că statul se implică în problemele cu care se vor confrunta ei. Nu cred că vor fi foarte mulți doritori, pentru că criteriile de selecție vor fi foarte aspre. Oricum, este un pas înainte pentru sistemul medical din România”, a declarat Alin Lazea, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Potrivit specialiștilor, în marea majoritate a cazurilor femeia este vinovată de infertilitatea în cuplu, fiind foarte rare situațiile în care bărbatul este cel cu probleme. „De obicei, femeia este cea care are probleme de fertilitate. Cauzele sunt multiple, de la înfundarea trompelor uterine, la boala numită ovare de porțelan, în care ovarele sunt învelite într-o pieliță care nu permite eliberarea de ovule care pot fi fecundate. Cauza principală la bărbat ar fi o infecție genitală făcută în copilărie, care afectează sănătatea spermatozoizilor. Pentru a preveni infertilitatea, recomand femeilor să se prezinte la un control ginecologic cel puțin o dată pe an. Doar așa se pot preveni eventualele probleme de fertilitate”, a precizat medicul Alin Lazea.

Criterii dure de eligibilitate

Potrivit MS, criteriile de inclu-dere în program sunt următoarele: – vârsta femeii între 24-40 de ani; cel puțin un membru al cuplului trebuie să dețină cetățenie română, cu domiciliul stabil în România; cel puțin un membru al cuplului este obligat să dețină statutul de asigurat de cel puțin 24 luni; cuplu stabil căsătorit de cel puțin doi ani; nici unul din membrii cuplului să nu aibă copil în viață; pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare in vitro indiferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare; rezervă ovariană în limite normale probată de valoarea FSH sau AMH; cuplu autolog; indexul de masă corporală al femeii să fie între 20-30 (criteriu ESHRE)- un raport între vârstă, înălțime și greutate normal. Începând cu data de 1 iunie 2011, toți cei care doresc să acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro pot depune dosarul medical, la alegere, în centrele care vor intra în programul gratuit al MS. Dosarul medical va fi completat de unitatea medicală care asi-gură tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisă la MS  pentru eva-luare. Pentru păstrarea confidenția-lității, copia dosarului va cuprinde doar inițialele numelui și un număr de ordine.
În cazul unui dosar aprobat, MS va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, în două etape. În prima fază,  se va achita procedura în valoare de aproximativ 1200 de euro. În cazul în care procedura s-a finalizat cu o naștere centrul va primi și  o bonificație de 300 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?