Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

„Boc şi PDL au ucis spitalele“


Mai mulți membri ai Ligii Studenților Social-Democrați și ai Asociației pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă Vrancea au protestat, ieri, în fața Ministerului Sănătății (MS), principala nemulțumire fiind legată de „desființarea și comasarea spitalelor”. Tot ieri, aproximativ 100 de persoane au protestat la Odobești, față de decizia actualei guvernări de a transforma spitalul din localitate în cămin pentru persoane vârstnice. Angajați ai spitalului, pacienți, dar și locuitori ai orașului Odobești au scandat lozinci împotriva Guvernului. Protestatarii au cerut demisia ministrului Sănătății și au scandat lozinci precum „Genocid” și „Boc și PDL au ucis spitalele”.

Mai mulți membri ai Ligii Studenților Social-Democrați și ai Asociației pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă Vrancea au pro-testat, ieri, în fața MS, principala nemulțumire fiind legată de „desființarea și comasarea spitalelor”. „Cei de la guvernare vor să îmbolnăvească poporul român, pentru a fi mai ușor de controlat. Eu fiind unul dintre tinerii care nu vor să părăsească țara, mă gândesc la viitorul nostru.
Vreau respect pentru Constituție și un serviciu de sănătate mai bine răspândit pe suprafața țării”, a declarat președintele Ligii Studenților Social-Democrați, Gabriel Petrea. El a spus că protestul are menirea să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește sistemul sanitar. „Tragem un semnal de alarmă. Dacă nu o facem noi, atunci cine? Ei se duc și se tratează în Austria, iar noi vom ajunge să nu avem unde să ne însănătoșim”, a adăugat el.
La rândul său, președintele Asociației pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă Vrancea, Victor Ciumac, le-a reproșat guvernanților că au luat decizia de a închide Spitalul Orășenesc Odobești lăsând fără asistență medicală „35.000 de oameni”. „Decizia Ministerului Sănătății de a închide Spitalul Orășenesc Odobești nu numai că încalcă flagrant subsidiaritatea locală, dar nu are nicio justificare economică sau medicală. Nu aveți bază legală de punere în aplicare de la 1 aprilie a prezentului ordin 1860. Ba mai mult, desființarea spitalului și înființarea unui cămin de bătrâni poate fi făcută doar prin hotărârea Consiliului Local, așa cum s-a făcut și la recepționarea spitalului”, se arată într-o scrisoare pe care cei de la Asociația pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă Vrancea i-o vor remite ministrului Sănătății, Cseke Attila.
Totodată, protestatarii îi cer mi-nistrului să-și reconsidere poziția în legătură cu spitalele, în caz contrar urmând a folosi „toate meca-nismele specifice societății civile și demersurile legale pentru a invalida hotărârea care vizează desființarea Spitalului Orășenesc Odobești din județul Vrancea”.

Proteste și în curtea Spitalului Odobești

Tot ieri, angajați ai spitalului, pacienți, dar și locuitori ai orașului Odobești au scandat lozinci împotriva Guvernului, dar și împotriva deciziei de închidere a spitalului. Protestatarii au purtat pancarte pe care erau inscripțio-nate mesajele „Nu ne luați spitalul!” și  „Boc și PDL au ucis spitalele”. Ei au scandat lozinci împotriva deciziei de închidere a spitalului: „Lăsați-ne spitalul!”, „Dacă se închide, noi murim cu toții!”. Angajații spitalului se tem pentru locurile lor de muncă, pentru că sunt convinși de faptul că managerii celorlalte unități spita-licești nu îi vor angaja, deoarece vor depăși plafonul de cheltuieli de personal, stabilit la 70%. „S-au pierdut din vedere anumite aspecte în legătură cu decizia de transformare a spitalului în cămin pentru persoane vârstnice. O parte din personal va fi distribuită, iar o parte va fi absorbită de acest cămin. Se știe că celelalte spitale au fondul de cheltuieli de personal plafonat la 70%, și nu se știe dacă managerii acelor unități ne vor accepta.  Măsurile transmise de la Ministerul Sănătății sunt aberante. Ei nu au făcut o analiză profundă a acestor spitale și nu au evaluat capacitatea noastră de a acorda servicii medicale. Aproximativ 40.000 de oameni vor rămâne fără asistență me-dicală, ceea ce este dureros”, a declarat asistenta medicală Gina Dumitru, lider de sindicat la Spitalul Odobești.
De asemenea, personalul sanitar prezent la protest a precizat că adresabilitatea unității este foarte bună, doar anul trecut fiind acordate 6.000 de consultații la Camera de Gardă, iar alte 4.000 de persoane au fost internate în secțiile spitalului. „Este o decizie categoric aberantă, în condițiile în care acest spital nu are datorii, iar adresabilitatea este foarte mare. Un sfert din populația acestei zone a apelat la serviciile spitalului. Anul trecut, am avut 6.000 de pacienți la Camera de Gardă și alți 4.000 internați în spital. Noi asigurăm asistența medicală pentru zeci de mii de suflete, mai ales că în perioada februarie-noiembrie, avem un număr considerabil de persoane flotante, care vin la muncă, ținând cont că este o zonă viticolă. Consider că este o măsură aberantă, făcută din birou, fără o analiză adecvată la fața locului”, a declarat medicul Ilie Manole, directorul medical al Spitalului Odobești.

„Sunt încălcate regulile unui stat democratic”

La protestul spontan au participat edilul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, și managerul unității spitalicești, Florin Monac. Aceștia au încercat să calmeze spiritele, spunându-le oamenilor că vor face tot ceea ce le stă în putință pentru ca spitalul să nu fie închis. „În acest spital au fost făcute investiții de modernizare, saloanele fiind renovate. De asemenea, s-a accesat și programul Casa Verde pentru apă caldă la grupurile sanitare. Suntem puși în fața unui fapt împlinit, practic s-a luat harta și s-au tăiat localitățile care nu sunt colorate cum trebuie. Singura autoritate care poate lua o hotărâre este Consiliul Local Odobești. Noi nu vom accepta desființarea acestui spital. În momentul de față, sunt încălcate în totalitate regulile unui stat democratic”, a declarat primarul Daniel Nicolaș.

„Băsescu și Boc vor să
ne omoare!”

Pacienții, dar și odobeștenii prezenți la eveniment, s-au arătat de-a dreptul îngroziți și disperați de faptul că spitalul, care le oferă îngrijirile medicale de care au atâta nevoie, se va închide. „La spitalul din Focșani nu au vrut să mă primească, zicându-mi că sunt sănătoasă, deși eu am multe pro-bleme. Aici, medicii sunt foarte buni și ne tratează foarte bine. Åži condițiile care sunt în spitalul acesta nu prea le găsești în Vrancea. Noi nu vrem să ne ia spitalul, pentru că suntem săraci și bolnavi. Spitalul din Focșani e ceva de groază și până acolo murim. Aici ne primesc și la două noaptea, nu am fost refuzați niciodată”, a spus Nicuța Gegea, în vârstă de 53 de ani. De aceeași părere a fost și Ioana Spânu, o altă pacientă a spitalului. „Ä‚știa ne condamnă la moarte! Ne omoară cu zile! Cum să ne desființeze spitalul acesta, care are medici atât de buni, ca să nu mai zic de condiții? Ä‚ia de la Focșani nu vor să ne primească și ne trimit tot aici. Noi ce ne facem dacă nu o să mai avem spital? Cine ne mai tratează? Așa ceva nu este corect! Băsescu și Boc vor să ne ducă de râpă cu totul. Vor să ne omoare!”, a zis femeia, cu lacrimi în ochi. De asemenea, pacienții spitalului au spus că nu vor accepta să fie transferați la celelalte spitale din județ, preferând să moară acasă, decât să fie nevoiți să facă naveta, mai ales că sunt săraci.

***
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Vrancea, Cătălin Graur, în spitalul din Odobești mai sunt internate aproximativ 60 de persoane, o bună parte dintre pacienți urmând să fie externați. „În principiu, pacienții care vor rămâne, vor fi transferați la Spitalul Județean, pentru că este cel mai aproape ca distanță. Ei vor fi duși cu ambulanțe de transport pacienți, nefiind nevoie de tărgi, pentru că nu sunt cazuri grave”, a precizat Cătălin Graur.
Până la 1 aprilie, pacienții din spitalul din Odobești vor fi transferați la celelalte unități spita-licești din județ, deoarece acest spital va pierde finanțarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și, practic, va fi nevoit să se închidă. Astfel, peste 35.000 de suflete vor fi private de asistență medicală, iar mulți angajați ai spitalului vor rămâne fără locuri de muncă. Ieri, la sediul Prefecturii a avut loc o altă videoconfe-rință cu ministrul Sănătății, ocazie cu care acesta a cerut să se ia toate măsurile pentru ca desființarea să meargă ca pe roate. Să spună cineva că acesta nu este cinism…

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?