Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Pacienţi izgoniţi, lacăt pe spitale


Fără să îi pese de faptul că zeci de mii de suflete vor rămâne fără asistență medicală, actuala guvernare a decis să pună lacăt pe spitalele din Odobești și Mărășești. Pacienții internați în cele două unități spitalicești vor fi transferați către alte spitale din județ, până la data de 1 aprilie. Practic, guvernanții au semnat condamnarea la moartea a 50.000 de vrânceni, majoritatea bătrâni, bolnavi și, mai ales, sărăci…

Pacienții care se află, în prezent, internați în spitalele din Odobești și Mărășești pentru a-și trata diverse afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, vor fi transferați până vineri, 1 aprilie, către alte spitale din județ. Cele două unități își vor închide, de voie, de nevoie, porțile. Exodul pacienților a fost stabilit într-o videoconferință cu subsecretarul de stat Raed Arafat, la care au participat reprezentanți ai sănătății vrâncene, videoconferința având loc ieri, la Prefectură. Potrivit ordinului ministrului, mutarea pacienților din cele două spitale trebuie finalizată până pe 1 aprilie, deoarece aceste unități nu vor mai primi finanțare după această dată de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „S-a stabilit că pacienții internați în cele două spitale vor fi transportați cu ajutorul ambulanței către celelalte spitale din județ. Ministerul Sănătății a spus că spitalele propuse pentru reprofilare nu vor mai primi finanțare de la 1 aprilie. Se va face o listă cu pacienții internați pe secții care nu pot fi externați, ei urmând să fie transferați către spitalele din zonă, până la 1 aprilie”, a declarat Cătălin Graur, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.
La spitalul din Mărășești mai sunt internați aproximativ 10 pacienți, iar starea lor de sănătate nu este în pericol, așa că astăzi vor fi externați. De asemenea, de ieri, Spitalul Mărășești nu mai face internări. „Eu am început să primesc cererile cu opțiuni din partea personalului spitalului, pe care le voi înainta către DSP. În spital mai sunt internați aproximativ 10 pacienți, care mâine (astăzi – n.r.) vor fi externați. Acest spital nu mai face nici internări. Practic, acestea sunt ultimele zile ale unui spital vechi de 100 de ani”, a declarat medicul Constantin Barbu, managerul spitalului din Mărășești.
O situație mult mai dificilă este în cazul spitalului din Odobești, unde mai sunt internați 70 de pacienți. Managerul unității, Florin Monac, a precizat că va continua să interneze pacienți, până în momentul în care va primi o hârtie oficială care să îi interzică să facă acest lucru. Cu toate acestea, angajații unității au început să depună cereri, în care optează pentru posturile vacante din celelalte unități spitalicești din județ. „Au început să depună cererile, dar lumea e nehotărâtă, nu știe ce să facă. Încă nu am primit nimic oficial de la Casă, DSP sau Ministerul Sănătății, așa că cei 70 de pacienți vor rămâne în continuare internați aici și se vor face, în continuare, internări. Oricum, toată lumea este dezorientată”, a declarat Florin Monac.
Autoritățile locale din cele două orașe susțin, în conti-nuare, păstrarea celor două unități spitalicești, dar sunt conștiente de faptul că nu există fonduri la bugetul local pentru a le putea finanța. Fonduri de la Ministerul Sănătății nu se vor mai aloca de la 1 aprilie și, practic, nu vor mai exista bani pentru personal, medicamente, utilități, aparatură și pentru toate cele necesare întreținerii. Cu alte cuvinte, actuala guvernare a decis, fără a cunoaște realitatea din teren, să pună lacăt pe două spitale vrâncene și, astfel, să condamne la moarte 50.000 de suflete…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?