Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Desfiinţarea Spitalului Odobeşti, motiv de protest la Ministerul Sănătăţii


Decizia Guvernului de a desființa patru spitale din Vrancea și de a le transforma în aziluri de bătrâni i-a obligat pe membrii Asociației pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă Locală (AMDDL) Odobești să organizeze un protest marți, 29 martie. Mesajul lor este clar, „Spunem NU desființării Spitalului Orășenesc Odobești, spunem NU genocidului la care sunt condamnați peste 35.000 de vrânceni”.

Marți, începând cu ora 12.00 și până la 16.00, membrii AMDDL, Liga Studenților Social Democrați și Institutul Verde vor protesta în fața Ministerului Sănătății pentru a împiedica desființarea spitalului. Dacă demersul lor nu va schimba decizia ministrului Cseke Attila, președintele AMDDL, Victor Ciumac susține că va da în judecată statul român pentru genocid. „Noi sperăm să determinăm Ministerul Sănătății să se mai gândească. Este extrem de nociv atât pentru populația din zonă cât și pentru vrânceni. Vom face tot posibilul să schimbăm această poziție. Dacă acest protest, care este o parte a campaniei, nu va primi un răspuns favorabil de la Minister, vom da în judecată statul român”, ne-a declarat Victor Ciumac. La ora actuală, spitalul nu are datorii, mai mult acesta se află în plin proces de modernizare.
Saloanele au fost dotate conform standardelor în vigoare, în proporție de peste 50%. La protest sunt așteptate peste 100 de persoane alături de care vor fi și liderul studenților social democrați la nivel național, Gabriel Petrea, actorul Mugur Mihăescu, lectorul dr. Antonio Momoc, profesor la Universitatea din București, ambii reprezentanți ai Institutului Verde.
Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, susține că demersul Ministerului nu are bază legală de punere în aplicare de la 1 aprilie întrucât spitalul are autorizație de funcționare sanitară pentru tot anul 2011.
Ba mai mult, desființarea spitalului și înființarea unui cămin de bătrâni poate fi făcută doar prin hotărârea Consiliului Local, așa cum s-a procedat și la recepționarea spitalului. „Singura autoritate care în baza legii poate hotărî desființarea Spitalului de la Odobești este Consiliul Local Odobești. Am avut o întâlnire cu angajații spitalului unde a participat și liderul de sindicat din sănătate, Claudiu Grosu, și le-am explicat că CL Odobești nu va hotărî desființarea spitalului. În acest caz nu trebuie aplicate prevederile ordinului 1860 care vorbește despre redistribuirea angajaților către alte unități me-dicale”, ne-a declarat edilul din Odobești.
Primarul Nicolaș acuză Guvernul de lipsa comunicării pe parcursul luării acestei decizii, dar și de stabilirea unor criterii fără un consult în prealabil cu părțile implicate. „Am mers ca reprezentant din partea Asociației Orașelor din România pentru cele 67 de localități nominalizate la Ministerul Sănătății și am avut două întrevederi cu Cseke Attila.
Am încercat să le explic faptul că orașul Odobești nu are nevoie de cămin de bătrâni întrucât există unul. Nu am găsit înțelegere. Mi s-a spus că după 1 aprilie nu va mai fi încheiat niciun act adițional la contractul cu CAS”, explică Nicolaș, care este hotărât să protesteze și el.

35.000 de vrânceni condamnați la moarte

Decizia Ministerului Sănătății (MS) de transformare a Spitalului Orășenesc din Odobești în Cămin pentru Persoane Vârstnice i-a nemulțumit pe toți angajații unității spitalicești, dar și pe pacienți. Peste 35.000 de persoane riscă să rămână fără asistență medicală, dacă pro-punerea va fi adoptată. Pacienții sunt revoltați pe actuala guvernare și sunt de părere că tot ce vrea aceasta e să îi „omoare”. Spitalul Orășenesc din Odobești deține șase secții de profil, respectiv Secția de Interne, Pediatrie, Psihiatrie, Obstetrică-Ginecologie, Ambulatoriul de Chirurgie și Radiologie, dar și un laborator biologic și o farmacie. Capacitatea spitalului este de 45 de paturi, iar numărul persoanelor tratate anual este de aproximativ 4.000 de pacienți. Managerul Spitalului Orășenesc din Odobești, Florin Monac, consideră că nu sunt motive ca acest spital să fie desființat, deoarece asigură  asistență medicală pentru 35.000 de persoane, nu are datorii și are destui medici pentru secțiile de profil pe care le deține.
Å¢inând cont că această decizie a făcut vâlvă în rândul personalului medico-sanitar, dar și a populației, acum MS încearcă prin tot felul de metode să „mituiască” angajații acestor unități, dar și autoritățile locale să accepte condamnarea la moarte a zeci de mii de suflete. Astfel, MS a publicat o listă cu posturile vacante din sistemul de sănătate vrâncean, iar angajații spitalului din Odobești trebuie să-și aleagă de voie, de nevoie, unitatea spitalicească unde vor dori să profeseze după ce spitalul din Odobești va fi transformat în Cămin pentru persoane vârstnice. Spitalele vrâncene și Serviciul de Ambulanță Județean au 244 de posturi libere, cele mai multe fiind la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?