Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Ziua Mondială a Sindromului Down


Persoanele cu Sindrom Down sunt ușor de recunoscut datorită trăsăturilor fizice distincte. Åži în județul Vrancea există astfel de persoane, dar nimeni nu știe câte, deoarece nu există o statistică în acest sens, nici măcar un program național de sănătate în care să fie incluse pentru a primi tratamentul medicamentos de care au nevoie. Astăzi este ziua lor, Ziua Mondială a Sindromului Down, și, măcar acum, guvernanții ar trebui să își amintească și de aceste persoane și să le ajute.

Potrivit medicilor, Sindromul Down nu se poate trata, fiind o boală genetică, dar cu ajutorul familiei și al personalului specializat, majoritatea persoanelor suferinde pot duce o viață normală, activă. Beneficiind de îngrijirea adecvată și de ajutorul de care au nevoie, copiii cu Sindrom Down pot crește și se pot dezvolta normal și pot deveni adulți sănătoși și fericiți. „Sindromul Down este o boală genetică ce se depistează dinainte de naștere, de aceea părintele este liber să aleagă dacă păstrează sau nu sarcina. Pentru a se depista dacă fătul suferă de acest sindrom, femeile trebuie să își facă un examen genetic în primul trimestru de sarcină. Practic, este vorba de o întârziere mentală. Copiii care au acest sindrom au trăsături specifice. Cu acești copii trebuie lucrat foarte mult din punct de vedere intelectual, familia având un rol important. Sunt mulți copii care fac o școală normală, iar dacă familia și cei specializați le oferă suportul necesar, pot trăi cât un om normal. Cei care suferă de sindromul Down sunt niște persoane foarte afectuoase, cuminți, dar sunt mai greu de integrat. Tratamentul medicamentos este un adjuvant în lupta cu acest sindrom, cel mai mult contează implicarea familiei și terapia. Ei trebuie să meargă la grădinițe și școli adecvate nivelului lor in-telectual, dar dacă  sunt integrați și la o școală normală și li se acordă atenția necesară, se descurcă fără probleme”, a declarat medicul neuropsihiatru Ana Fianu. Dacă cei care suferă de Sindromul Down sunt ajutați să depășească eventualele complicații printr-un climat de dragoste și siguranță, pot duce o viață normală. Lor trebuie să li se asigure în mod re-gulat asistența medicală de către o echipă de specialiști din domeniul medical. De asemenea, pentru copii poate fi util accesul la un mediu adecvat studiului, precum și la activități care încurajează exercițiul și interacțiunile cu alți copii.

Codul Muncii, un obstacol

Într-un comunicat de presă emis de fundația „Pentru Voi” se arată că unul din obstacolele angajării în muncă a persoanelor cu dizabilități intelectuale îl constituie Codul Muncii, care interzice angajarea persoanelor puse sub interdicție judecătorească. „Vrem să fim angajați!” declară tinerii cu Sindrom Down din cadrul Fundației „Pentru Voi”. În ciuda demersurilor Fundației „Pentru Voi” de modificare a Codului Muncii, noua variantă proaspăt adoptată nu a remediat situația, continuându-se astfel încălcarea unuia dintre cele mai elementare drepturi ale omului, dreptul la muncă. „Atât premierul, cât și ministrul Muncii au susținut că noul Cod al Muncii încurajează munca în detrimentul acordării de prestații sociale. Cu toate acestea, persoanele cu Sindrom Down și cu alte dizabilități intelectuale, care au nevoie de protecție juridică, vor să muncească și nu li se dă acest drept”, a declarat Laila Onu, director executiv al Fundației „Pentru Voi”. În întreaga lume se vor desfășura o serie de manifestări menite să atragă atenția asupra problematicii persoanelor cu Sindrom Down și a importanței dezvoltării de servicii comunitare pentru integrarea socială a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?