Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Gugeştiul are strategie de dezvoltare


Primăria Gugești a lansat, vineri, „Strategia de dezvoltare a comunei Gugești, 2011-2020”. Prin acest proiect, finanțat din fonduri europene, autoritatea locală vrea să rezolve toate problemele de infrastructură, precum și cele referitoare la  asistența medicală, cazurile sociale, educație și cultură.

Realizarea strategiei de dezvoltare a comunei Gugești face parte dintr-un proiect finanțat din fonduri de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative, proiect inițiat și derulat de primăria localității. Primarul Vasile Vatră a spus că proiectul are ca principal obiectiv elaborarea unui document care să exprime aspirațiile de dezvoltare ale comunității, care să abordeze onest problemele locale, bazându-se pe potențialul local de dezvoltare.
Deși este realizată pentru administrația publică locală, strategia va sta la baza inițiativelor tuturor persoanelor juridice care își derulează activitatea pe teritoriul comunei Gugești. La evenimentul de lansare a strategiei care a avut loc la sediul primăriei au fost prezenți primarii Valerică Zamfirescu de la Slobozia Bradului, Nicu Pardos de la Obrejița, Vasile Moldoveanu de la Bordești, Dorel Bolovan de la Cotești, Vasile Danțiș de la Urechești și Nicolae Ciocănel de la Popești. Strategia de dezvoltare economico-socială a comunei Gugești își propune să valorifice potențialul, oportunitățile și disponibilitățile pentru dezvoltare, inclusiv „crearea unui mediu de afa-ceri stimulativ și competitiv, menit a atrage investiții private importante din țară și străinătate”. Planificarea strategică reprezintă unul din instrumentele pe care comunitățile locale îl pot utiliza pentru a avea certitudinea că politicile și programele prognozate corespund așteptărilor cetățenilor și necesităților de dezvoltare durabilă.

Gugești, punct de referință pentru celelalte comune

Printre obiectivele propuse au fost menționate importanța formării unei deprinderi a participării publice, stimularea capacității de adaptare a cetățenilor la cultura schimbării, transformarea comunei Gugești într-un punct de referință pentru alte comune, și, nu în ultimul rând, utilizarea eficientă și concentrată a tuturor resurselor locale corelată cu atragerea și utilizarea rațională a fondurilor de finanțare publice și private, interne și internaționale. „Suntem în faza în care am reușit să finalizăm strategia. Este o etapă intermediară, urmând să mai avem încă patru întâlniri în localitate cu diverse persoane, ultima fază fiind ședința de consiliu local. Am căutat să atingem tot ce înseamnă ideea de a dezvolta localitatea după posibilitățile locale. Am reușit în această strategie să cuprindem tot ce înseamnă infrastructura de transport, managementul unui mediu sustenabil, educație, sănătate, cultură, tineret, dezvoltare economică a comunității și altele”, a declarat Vasile Vatră, primarul de la Gugești.
La nivelul localității Gugești au fost identificate 11 domenii de interes, respectiv infrastructură și transport, managementul unui mediu sustenabil, incluziune socială și managementul de dimi-nuare a sărăciei, educație, sănătate, cultură, turism, tineret, dezvoltarea econo-mică a comunității, antreprenoriatul micilor afaceri, aranjamente instituționale și servicii de relații cu publicul.

Realizarea unei strategii de dezvoltare a localității este o etapă necesară pentru atragerea de fonduri europene. „Noi am avut noroc deoarece la nivel de județ am fost prinși în strategia generală a Consi-liului Județean Vrancea, altfel nu prindeam niciun proiect. Este inadmisibil ce se întâmplă la nivel de țară, deoarece au fost aprobate doar două din cele 76 de proiecte depuse de primarii din Vrancea pe diverse măsuri. Îl felicit pe primarul Vasile Vatră pentru că a reușit să prindă acest proiect. Sunt atâtea probleme de rezolvat la nivel de comune, dar din păcate politicul distruge tot”, a declarat Valerică Zamfirescu, primarul din Slobozia Bradului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?