Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Apa, un nutrient esenţial


În mod surprinzător, beneficiind de o cantitate suficientă de calorii, organismul uman este capabil să genereze mii de substanțe nutritive ce-i sunt necesare pentru a funcționa normal. Cu toate acestea, există nutrienți care nu sunt sintetizați în corp fapt pentru care au fost denumiți esențiali.
Substanțele nutritive esențiale se împart în șase categorii: apă, proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale. Acestora li se alătura fibrele vegetale care  ajută și printr-o acțiune mecanică de curățare la nivelul intestinelor. În timp ce lipsa alimentelor poate fi suportată de corpul uman până la câteva săptămâni, când vine vorba de apă, perioada se reduce la doar câteva zile.
Organismul nu o poate stoca și are nevoie de rezerve proaspete în fiecare zi pentru desfășurarea proceselor metabolice. Porția zilnică a unui adult trebuie să fie minim 2 litri de apă și variază în funcție de efortul fizic depus și de condițiile climatice. Copiii și vârstnicii sunt mai predispuși și vulnerabili deshidratării, iar în zilele toride de vară întreaga atenție trebuie să le fie îndreptată către combaterea acestui aspect nefavorabil.
Aproape toate reacțiile chimice implicate în procesele vitale se produc în prezența apei. Aceasta formează, de altfel, baza sângelui, sucurilor digestive, masei musculare, grăsimilor și chiar a oaselor, reprezentând 2/3 din organismul uman. Apa mai reglează temperatura corpului prin transpirație și oferă un aspect sănătos și elasticitate pielii.
Apa mineralizată din comerț conține sare, iar aceasta din urmă poate crește  retenția peste măsură a lichidelor în organism și implicit creșterea tensiunii arteriale. În consecință, se recomandă un consum moderat de apă minerală și o selectare atentă a produselor după criteriul cantității de sodiu (să fie mai mică de 30 mg sodiu la 100 ml).
Dacă efectele deshidratării sunt mai populare, faptul că excesul poate conduce la o intoxicare în adevăratul sens al cuvântului îi suprinde pe foarte mulți dintre noi. Această situație se produce când rinichii nu pot elimina suficient lichid, iar nivelul de sodiu scade periculos de mult. Excesul de apă se manifestă prin dureri de cap, vedere încețoșată, iar în cazuri speciale poate atrage după sine coma și chiar moartea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?