Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Sindicatele pregătesc greva generală


Doar puțin mai mult de 100 de sindicaliști au protestat, ieri, în fața sediului PDL față de noul Cod al Muncii pe care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.

Manifestanții au strigat „Mincinoșii”, „Jos Guvernul Boc”, „Jos Băsescu”. Liderii confederațiilor sindicale au înmânat o adresă cu nemulțumirile referitoare la prevederile noului Cod al Muncii și, ulterior, au mers în marș către sediul Prefecturii unde au lăsat același document. Liderul BNS Vrancea, Dumitru Adam, a avertizat că acțiunile sindicaliștilor vor culmina cu o grevă generală.
„Vom ajunge la grevă ge-nerală dacă este nevoie ca propunerea Guvernului de Cod al Muncii să nu devină lege. În această perioadă se strâng semnături pentru că trebuie respectate procedurile legale. Greva generală este o componentă a conflictului de interese la nivel național. Fiind mai multe ramuri la nivelul confede-rațiilor sindicale sunt obiective la care nu poate fi întrerupt lucrul și trebuie asigurată 30% din activitate. Noi facem pregătirile, am notificat angajatorii referitor la intenția noastră de a declanșa această grevă ge-nerală”, a explicat liderul BNS Vrancea, Dumitru Adam.
Sindicatele au atras atenția asupra efectelor grave pe care le au prevederile noului Cod asupra muncitorilor. Oamenii au acuzat prevederile din noul Cod care deschid calea abuzurilor din partea patro-nilor în relația cu salariații. „Ceea ce se preconizează acum, adică eliminarea contractelor colective de muncă la nivel național și de ramură, fixarea drepturilor salariale direct de către patron, înlocuirea treptată a contractelor de muncă pe durată nedeterminată cu cele pe durată determinată, eliminarea grilelor de ie-rarhizare, modificarea prevederilor privind timpul de muncă, normele de muncă și a plății orelor suplimentare sunt un atentat fără precedent la adresa lucrătorilor și lucrătoarelor, conducând practic la introducerea unui sistem de sclavie modernă într-o țară membră a Uniunii Europene”, se arată în documentul transmis parlamenta-rilor PDL.

Oamenii au acuzat redu-cerea veniturilor în urma măsurilor aberante luate de Guvernul Boc. „Înainte aveam un salariu de 400 euro și mi-am luat un credit. Acum, după ce au redus salariile și a crescut și euro mai am un venit de circa 190 de euro. Abia dacă îmi ajunge să plătesc ratele, da-rămite să mai trăiesc de la o lună la alta. A trebuit să plece soția în Italia și să muncească acolo pentru a reuși să supraviețuim”, a afirmat unul dintre sindica-liștii prezenți la pichetare.

Fără salarii compensatorii la concedierea bugetarilor

Un prim efect al noului Cod al Muncii este eliminarea restricțiilor la concedierea bugetarilor. Doar din sistemul bugetar ar urma să fie disponibilizați circa 100 de mii de salariați până la sfârșitul anului. Noile prevederi vor permite guvernanților să facă aceste concedieri fără să le mai pese de eventualele procese deschise de funcționari. De altfel, lipsa de criterii obiective la concedierile din instituțiile publice și folosirea doar a celor politice a fost demonstrată de deciziile magistraților care au dat dreptate funcționa-rilor care și-au pierdut posturile în anii trecuți. Doar la Direcția Muncii au fost înregistrate trei cazuri de funcționari care și-au recâștigat drepturile după luni de procese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?