Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Diplome europene pentru ţărani


Cașcavalul afumat de Negrilești, brânza dietetică de Gologanu și agroturismul sunt câteva dintre soluțiile pentru ca țăranii vrânceni să trăiască mai bine. Dezvoltarea economică a satelor vrâncene și pregătirea țăranilor în meserii neagricole sunt obiectivele unui proiect sprijinit de Consiliul Județean și finanțat de Uniunea Europeană. 515 țărani din 12 comune vrâncene au început, în ia-nuarie, cursuri de formare profesională în cadrul proiectului „Dezvoltarea pieței muncii prin promovarea ocupațiilor neagricole în mediul rural”, derulat de Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Peste jumătate din populația Vrancei trăiește în mediul rural și practică o agricultură de subzistență. Rămase fără niciun sprijin din partea unui stat preocupat mai mult să taie salariile și pensiile, decât să încurajeze investițiile, zeci de mii de familii vrâncene trăiesc din rodul muncii pământului puțin pe care l-au moștenit de la părinți. Rezultatul se vede în magazine unde nici 10% din legume și fructe nu sunt produse în România. Fără un sprijin financiar de la stat, țăranul român produce prea scump și nu poate rezista concurenței din Italia, Olanda, Austria, unde subvențiile sunt de trei ori mai mari decât în România.
Deoarece agricultura nu mai asigură, în România, o sursă decentă de venituri, țăranii trebuie sprijiniți să se califice în meserii neagricole dar care sunt cerute și pot fi practicate în mediul rural. O asemenea oportunitate este proiectul „Dezvoltarea pieței muncii prin promovarea ocupațiilor neagricole în mediul rural”, finanțat din fonduri europene, derulat de Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară București și implementat în Vrancea cu sprijinul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Cașcaval cu certificat

La Negrilești, 26 de crescători de animale participă la cursurile de preparatori produse lactate. Pentru a învăța tehnologia laptelui, la cursuri au venit și crescători de animale din Păulești. Oamenii sunt mulțumiți mai ales pentru că diploma primită la finalul cursurilor le asigură posibilitatea de a-și vinde cașcavalul de Negrilești și brânza la pensiuni dar și, de ce nu, în magazine.
„Am animale, vaci, porci, oi, păsări. Deja știam să fac caș, brânză, dar, totuși, nu știam unele lucruri pe care le-am învățat aici. Sunt unele lucruri pe care trebuie să le știu, despre ambalare, pasteurizare. Însă cel mai bun lucru este diploma. Dacă facem aceste produse lactate și avem o diplomă, atunci le putem duce la pensiunile de la Lepșa”, a afirmat Aurica Cristea, din Păulești.
Chiar dacă sunt recunoscuți pentru calitatea cașului afumat, oamenii sunt conștienți că o diplomă le deschide mai multe porți și își vând mai bine produsele.
„Mă ocup și cu vânzarea produsului nostru specific, a cașcavalului afumat, am participat și la diferite târguri, la Iași, la Bacău. Totuși, nu știam chiar tot. Trebuie să le mulțumesc președintelui Consiliului Județean, domnului președinte Marian Oprișan, care a inițiat acest proiect la nivel județean, domnului primar Văsuianu, care a depus efort pentru organizarea cursului la nivel local și, nu în ultimul rând, domnilor profesori care au venit de la București”, a afirmat Nicu Rusu.

Agroturismul, o afacere pentru zona montană

Sâmbătă, la Păulești, cei 28 de cursanți au susținut testarea pentru modulul administrator pensiune turistică. Oamenii văd în turism și agroturism atât o posibilitate de dezvoltare a zonei cât și o afacere care poate aduce câștiguri frumoase în anii următori. A fost dezvoltată infrastructura și au început să vină primii turiști care doresc în special produse naturale, tradiționale.
„Este foarte bine și sperăm să facem o zonă frumoasă turistică. Au venit niște francezi și, de atunci vin în fiecare an în vizită. Vor cât mai multe produse naturale, tradiționale. Am învățat să promovăm casa, pensiunea, fiecare ce are”, a afirmat Maricica Secăluș. De altfel, localnicii din Păulești sunt con-știenți de frumusețea zonelor, principalul argument pentru atragerea turiștilor. „Avem o zonă foarte frumoasă. Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu multe lucruri frumoase. Avem pădure, animale, pomicultură, puțină viticultură”, a afirmat Florian Mică.

Soluții pentru dezvoltarea comunelor

Organizarea cursurilor le asigură țăranilor o pregătire profesională și îi ajută în dezvoltarea unor mici afaceri. Deși au fost sceptici la început, oamenii au înțeles că o meserie în plus îi poate ajuta în viitor. „Aceste cursuri sunt foarte importante pentru locuitorii din zonă deoarece o parte din absolvenții școlii generale din Negrilești, neputând să meargă pentru a absolvi alte forme de cursuri, a trebuit să rămână în localitate. Calificarea pe care o obțin din aceste cursuri poate fi folosită în spațiul european”, a afirmat primarul comunei Negrilești, Ion Văsuianu.
Pentru edilul din Păulești, Vasile Bratosin, una dintre prioritățile administrației locale este dezvoltarea turistică a zonei. Este și motivul pentru care i-a sprijinit pe localnici să se înscrie la cursurile de administrator de pensiune. De asemenea, le-a recomandat să se înscrie cu căsuțele în ANTREC și să primească oaspeți.
„Este un lucru bun, pentru că aceste cursuri sunt utile pentru oameni, vor avea o diplomă. Pe viitor vor vedea că aceste cursuri sunt foarte bune. Am reușit să dezvoltăm infrastructura, să realizăm drumurile și facem toate demersurile pentru ca lumea să fie atrasă aici”, a afirmat primarul din Păulești, Vasile Bratosin.

Lectorii sunt profesorii unor universități prestigioase din București, Iași, Cluj și Petroșani. Cursurile sunt gratuite, iar costurile legate de transportul, masa și cazarea cursanților sunt suportate prin proiect. Grupurile țintă de vrânceni care au fost cooptați în acest proiect sunt șomerii tineri, de până în 24 ani, persoanele între 20-64 ani care trăiesc din agricultura de subzistență, femeile casnice de până în 64 ani și proprietarii de mici societăți comerciale, cu vârste de până în 55 ani.

Cursuri gratuite

515 țărani sunt înscriși la cursurile organizate în cadrul unui proiect sprijinit de Consiliul Județean. Proiectul „Dezvoltarea pieței muncii prin promovarea ocupațiilor neagricole în mediul rural” este finanțat din fonduri europene, derulat de Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară București și implementat în Vrancea cu sprijinul președintelui Consiliului Județean, Ma-rian Oprișan.
La cursuri participă țărani din Vîrteșcoiu, Tîmboiești, Străoane, Cîmpineanca, Gugești, Dumitrești, Urechești, Gologanu, Negrilești, Păulești, Corbița, Bordești.
În prima etapă au fost înscriși 244 de țărani iar în etapa a doua încă 271 de persoane.
Oamenii au optat pentru cursuri de lucrători comerciali, preparatori produse lactate, admi-nistrator de pensiune și montator rigips.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?