Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Ţurţurii i-au spart capul


Å¢urțurii de gheață devin din ce în ce mai periculoși pentru cetățeni. Un tânăr din Focșani a ajuns, joi, la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, după ce un țurțur i-a căzut în cap. Deși avea căciulă, aceasta nu i-a fost de mare folos lui Cătălin Mihalcea, bucata de gheață rănindu-l. Imediat după incident, tânărul a ajuns la spital unde medicii i-au cusut rana. Ieri, băiatul a revenit la spital pentru o tomografie. „Mergeam pe trotuar, în apropiere de Tribunal, și m-am trezit lovit din senin. În primă fază nu am realizat că e vorba de o bucată de gheață, am crezut că mi-a aruncat cineva cu o pocnitoare. După aceea am realizat ce s-a întâmplat. Am luat un taxi și am plecat la spital, unde mi s-a cusut rana. Am vreo opt copci. Astăzi (ieri – n.r.) am venit la tomograf, să văd dacă am și alte probleme. Aveam căciulă, dar degeaba. Nu intenționez să dau pe nimeni în judecată”, a spus Cătălin Mihalcea.
Nu este prima dată când siguranța cetățenilor este pusă în pericol de țurțuri, dar cu toate acestea nimeni nu a făcut nimic. Administrația locală poate aplica amenzi însă, până în prezent, acest lucru a fost evitat, proprietarii imobilelor fiind doar atenționați referitor la obligativitatea îndepărtării țurțurilor. Aceștia pot fi îndepărtați și de pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, gratuit, dar și de alpiniștii utilitari, contra cost.
Pompierii vrânceni au fost solicitați de mai multe ori în această iarnă, să intervină pentru a îndepărta țurțurii de gheață formați la streșinile mai multor blocuri din Focșani. „Obligativitatea îndepărtării țurțurilor de gheață formați pe acoperișuri, uluce, jgheaburi etc. revine, după caz, administrațiilor de proprietari și persoanelor fizice în cazul locuințelor individuale. Totodată, reamintim că în caz de pericol iminent de cădere a țurțurilor de pe clădiri înalte, deținătorii au obligația să ia măsuri de avertizare și de marcare a perimetrului expus riscurilor”, a precizat locotenent Florentin  Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. Măsurile de evitare a formării „ghirlandelor” trebuiau luate încă de la construirea acoperișurilor, prin montarea de dispozitive speciale.

Accident neimputabil

După lege, nu prea are cine să răspundă pentru această situație. „În mod normal, accidentul este neimputabil. Nu poți sta să păzești țurțurii. Regretabil este pentru cel care a suferit un accident. Dacă ar fi căzut o bucată din tencuială, din fațadă sau din acoperiș, ar fi putut fi culpa asociației. Una e hotărârea Consiliului Local, însă în realitate se schimbă. Nouă nu ni s-au dat soluții. Probabil vor încerca să scoată un țap ispășitor din asociație. Nu este o chestie de soluție tehnică, pentru că aceste construcții sunt făcute cu aprobarea unor specialiști. Pentru a evita, este nevoie de marcarea acestor zone cu bandă sau gard verde. Acolo unde este posibil, locatarii de la ultimul nivel ar putea să curețe pentru a evita accidentele. Fiecare dintre noi este obligat să se uite și în sus când sunt astfel de condiții meteo. Eu, personal, o să semnalez toate asociațiile să curețe țurțurii”, a declarat Violeta Balica, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?