Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Voi rămâne lider al revoluţiei. Este ţara mea


Liderul libian Muammar Kadhafi, al cărui regim se confruntă cu o revoltă populară fără precedent, a anunțat marți că va rămâne în Libia „ca lider al revoluției”, menționând că nu are un post oficial din care să demisioneze.
Kadhafi a cerut armatei și poliției să preia controlul asupra situației din țară. El i-a amenințat cu „pedeapsa cu moartea” pe manifestanții înarmați și le-a cerut susținătorilor săi să manifesteze începând de miercuri.
„Predați armele imediat, altfel va fi masacru”, a avertizat el, într-un discurs de o oră și 20 de minute, difuzat de televiziune.

Kadhafi, care ținea în mână Cartea verde, o culegere a gândurilor sale publicată în anii ’70 și care servește drept Constituție a țării, a precizat că va „lupta până la ultima (sa) picătură de sânge”, subliniind că va rămâne în Libia „ca lider al revoluției”, pentru că nu are un post oficial din care să demisioneze.
„Muammar Kadhafi nu are un post oficial din care să demisioneze. Muammar Kadhafi este liderul revoluției, sinonim cu sacrificiile până la sfârșitul zilelor. Este țara mea, a părinților mei și a strămoșilor”, a adăugat el, respingând apelurile la demisia sa.

Colonelul Kadhafi a sosit la putere după ce a răsturnat regimul regelui Idriss la 1 septembrie 1969.
În 1977, el a proclamat „Jamahiriya” – pe care o definește ca un „stat al maselor” ce guvernează prin intermediul comitetelor populare alese – și și-a atribuit titlul de „Ghid al revoluției”.
Kadhafi i-a amenințat pe „rebeli” cu o ripostă „similară celor de la Tiananmen (în China) și de la Fallujah (în Irak)” și a avertizat că va „curăța Libia casă cu casă”.

La Fallujah au avut loc în 2004 două atacuri ale armatei americane împotriva rebeliunii. Intervenția armatei chineze împotriva civililor din Beijing în piața Tiananmen, în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, s-a soldat cu sute, sau chiar peste o mie de morți.”Toți tinerii trebuie să creeze mâine comitete de apărare a revoluției: ei vor proteja drumurile, podurile, aeroporturile”, a mai spus liderul libian.
„Toată lumea trebuie să preia controlul în stradă poporul libian trebuie să preia controlul Libiei, le vom arăta ce este o revoluție populară”, a adăugat el.
„Nici un nebun nu va putea tăia țara noastră în bucăți”, a adăugat colonelul Kadhafi, care s-a exprimat în fața casei sale bombardate în aprilie 1986 de americani și lăsată de atunci în aceeași stare.
Libia se confruntă din 15 februarie cu o mișcare de contestare fără precedent, care este reprimată violent.
O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrată violențelor din Libia a început marți la New York, ambasadorul Germaniei, Peter Wittig, făcând apel la o acțiune „rapidă și clară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?