Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

ENET vrea o conductă mai scurtă către Transgaz


ENET vrea încă o conductă pentru conectarea la rețeaua Transgaz pentru a reduce prețul gazelor naturale și implicit factura la căldură. Conducerea producătorului de energie termică a solicitat, ieri, efectuarea de demersuri către Transgaz pentru a putea realiza investiția. Nu este prima inițiativă în acest sens a celor de la ENET, prima adresă către Consiliul Local fiind transmisă încă din decembrie 2008.
Valter Popescu, directorul ENET, a arătat că Focșaniul se găsește la capătul rețelei de transport a gazului și, în consecință, nu are un debit optim. Printre motive ar fi și faptul că, din primăvara anului 2009, s-au legat la rețeaua de gaze și orașele Panciu și Odobești. În plus, conducta traversează râul Putna și poate fi afectată de eventuale viituri, așa cum de altfel s-a întâmplat în 2005. ENET a cerut Consiliului Local efectuarea unui studiu  privind „Îmbunătățirea calității și creșterea si-guranței în alimentarea cu gaze a consumatorilor din Municipiul Focșani”.
„Acest studiu este optim a fi realizat până în luna martie 2011, când putem începe demersurile la Transgaz pentru introducerea în planul de investiții a lucrărilor propuse în studiul mențio-nat”, se arată în adresa semnată de directorul Valter Popescu. Noua rețea ar trebui să intre în oraș prin strada Brăilei, ar avea o lungime de circa 40 de kilometri și ar pleca din Liești, județul Galați. „Conducta va fi mai scurtă și vom avea mai multă presiune la gaz. Capacitatea de transport va crește și va apărea și concurența. Am putea cumpăra gazul și de la alte societăți. ENET-ul este legat acum la rețea în amonte de populație, astfel că dacă vor apărea probleme la gaz, primii care vor suferi vor fi tot focșănenii”, a declarat Popescu.
Primarul Decebal Bacinschi a recunoscut că circa 40% din bugetul Consiliului Local merge la ENET, însă a precizat că nu pot rămâne în frig cele aproape 20.000 de apartamente și 1.200 de instituții și agenți economici, abonați ai ENET. „Acest proiect ar putea reduce costurile și pierderile. Ceea ce propune Valter Popescu este să obținem gaz direct din conducta de transport ceea ce ar însemna că prețul gazului se reduce cu o treime”, a spus Bacinschi.
De asemenea, edilul este de părere că în momentul în care va exista această conductă, ENET-ul va fi tratat ca mare consumator, iar tariful ar putea fi negociat față de cel de furnizare la populație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?