Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Înşelaţi de puşcăriaşi… prin SMS


Persoanele private de libertate își ocupă timpul trimițând mesaje prin care anunță oamenii că au câștigat diferite premii în bani și bunuri. Majoritatea înșelăciunilor prin SMS vin din partea pușcăriașilor care, în mod normal, nu au voie să aibă telefoane mobile în celulă. Anul trecut, polițiștii vrânceni au înregistrat 22 de sesizări din partea cetățenilor care au fost înșelați cu diferite sume de bani după ce, în prealabil, fuseseră anunțați că au câștigat sume importante de bani din partea unor companii renumite. Faptul că la unii dintre deținuți mai ajung și obiecte interzise nu mai este un secret. Anul trecut, în urma perchezițiilor efectuate de angajații Penitenciarului Focșani, au fost descoperite în celule 37 de telefoane mobile.

Tot mai multe persoane au început să cadă victime ale pușcăriașilor care, deși nu au voie cu telefoane mobile în celulă, trimit nestinghe-riți mesaje prin care anunță oamenii că sunt câștigătorii unor premii fabuloase, în bani și bunuri. Pentru credibilitate, oamenii sunt informați că premiile sunt oferite de companii precum Pepsi, Coca – Cola, Cosmote, Vodafone, Orange și altele. Deși au fost informați de nenumărate ori cu privire la aceste false câștiguri, atât de polițiști cât și de reprezentanții companiilor de numele cărora escrocii se folosesc, oamenii tot se lasă înșelați. Ei iau de bune mesajele primite pe telefoanele mobile, trimit bani sau reîncarcă cartele telefonice, asta pentru a putea intra în posesia premiilor, și, după ce își dau seama că au fost țepuiți vin și se plâng la poliție. În fața oamenilor legii, păgubiții par să cunoască conținutul înșelător al acestor mesaje și totuși cad în plasa escrocilor care îi duc de nas până le scot banii din buzunare. Potrivit polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, anul trecut au fost înregistrate peste 20 de astfel de plângeri. „În cursul anului 2010 au fost sesizate 22 de astfel de fapte. De cele mai multe ori, persoanele care trimit mesaje prin care anunță câștiguri se folosesc de numele unor firme renumite, cum ar fi Coca Cola, Pepsi, Kiss FM, Cosmote și altele. De obicei, așa zisele premii constau în sume de bani și rareori și în bunuri. «Câștigătorii» sunt condiționați să achite anumite taxe prin servicii bancare și abia după aceea ar putea intra în posesia premiilor, premii care nu există. Din cazurile cu care ne-am confruntat până acum a reieșit că majoritatea persoanelor care fac astfel de fapte provin din penitenciarele din țară. Nu doar noi ne confruntăm cu astfel de cazuri ci și colegii noștri din alte județe”, a precizat inspectorul principal Alin Eșanu, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale.  Unele cazuri au fost soluționate, altele sunt încă în lucru. Potrivit polițiștilor este foarte greu de probat o astfel de faptă, iar de recuperarea prejudiciului nici nu prea poate fi vorba. Ce poți   să-i iei unei persoane care deja se află după gratii pentru comiterea unei infracțiuni? Nimic! Iar prelungirea pedepsei nu are mare efect asupra celui care înșală mai ales dacă are o pedeapsă mai mare. Cu un an în plus sau în minus, este cam același lucru. Polițiștii vrânceni spun că cel mai mare prejudiciu creat anul trecut a fost de aproximativ 3.000 lei. La unul dintre dosare, polițiștii au lucrat 4 luni după care l-au trimis polițiștilor dintr-un alt județ. În acest dosar era vorba de un prejudiciu foarte mare creat, evident, de o persoană privată de libertate.

Victime de toate vârstele

Deși ar fi de așteptat ca în plasa escrocilor să cadă persoanele cu un anumit grad de cultură sau cele de o vârstă mai înaintată, nu este deloc așa. Printre persoanele care și-au plâns în pumni s-au numărat și tineri de 20 de ani dar și vârstnici. De asemenea, în plasa pușcăriașilor care au stat cu telefoanele ascunse prin celulă au picat și oameni cu carte care și-au dat seama despre ce este vorba abia după ce au făcut câteva reîncărcări. De fiecare dată, banii trimiși de persoanele înșelate dar și cei din reîncărcări ajung la apropiații celor care tri-mit mesajele. De altfel, este de înțeles. Dacă omul este închis și nu poate munci pentru a face bani ca să-și întrețină familia, trebuie să facă ceva ca cei rămași afară să nu moară de foame. Culmea este faptul că aceste metode de înșelăciune au fost mediatizate de nenumărate ori. Polițiștii au dat presei, de nenumărate ori, comunicate prin intermediul cărora oamenii au fost informați să nu cadă în plasa escrocilor. De asemenea, oamenii legii au purtat discuții față în față cu cetățenii și le-au spus ce trebuie să facă dacă sunt protagoniștii unor astfel de povești. Dar….pe o ureche le-a intrat și pe cealaltă le-a ieșit. „Probabil că mai sunt persoane care se află în această situație dar care nu au venit să depună plângere. Plângeri în acest sens au fost înregistrate și de la începutul acestui an și avem destul de multe cazuri în lucru”, a spus inspectorul principal Alin Eșanu. Polițiștii vrânceni spun că nu au avut în lucru cazuri care să facă referire la vreun deținut din Penitenciarul Focșani.

700 de euro, țeapă recentă

Nu demult, un bărbat din Vintileasca a rămas fără aproximativ 700 de euro după ce a crezut că se îmbogățește peste noapte. Într-una din zilele de Crăciun, bărbatul a primit un mesaj prin intermediul căruia era informat că este fericitul câștigător al unui premiu oferit de Coca Cola, în colaborare cu Cosmote, în valoare de 10.000 de euro, dar și o plasmă. După ce a primit mesajul, bărbatul a discutat cu un presupus reprezentant al companiei Coca Cola, care i-a cerut tichete reîncărcabile în rețeaua Cosmote în valoare de 60 de euro. Zis și făcut. Vrânceanul a luat cartele reîncărcabile și i-a transmis țeparului codurile pentru reîncărcare. Persoana de la capătul celălalt al firului i-a spus că banii au plecat deja către câștigător și că trebuie să ia legătura cu un anume Claudiu Popescu, director al unei firme de curierat. Bărbatul din Vintileasca a fost sunat la scurtă vreme de Claudiu Popescu. Acesta i-a perceput o taxă de 280 de euro pentru transportarea premiilor și alți 280 de euro, care trebuiau investiți în cartele reîncărcabile. Vrânceanul a mers din nou la magazin și a făcut mare vânzare la cartele, iar codurile de reîncărcare i le-a transmis de această dată lui Claudiu Popescu. Acesta din urmă i-a mai cerut 200 de euro pentru a putea intra în posesia plasmei. Această sumă trebuia să o depună la o bancă, dar bărbatul s-a cam prins că ceva este în neregulă și nu a mai depus toți banii. Pe Claudiu Popescu l-a căutat la sediul firmei pe care chipurile o deținea, dar evident că nu l-a găsit. Surse din rândul anchetatorilor spun că marele director al firmei de cu-rierat este de fapt pușcă-riaș și își ispășește pedeapsa într-un pe-nitenciar din țară.

Zeci de telefoane găsite la percheziții

Dovadă a faptului că persoanele private de li-bertate au telefoane este numărul destul de mare de astfel de aparate găsite în cursul anului trecut de angajații Penitenciarului Focșani asupra deți-nuților. Astfel, pe parcursul anului 2010, cu ocazia efectuării perchezițiilor la camerele de deținere, în locurile unde au acces deținuții dar și în timpul controalelor efectuate la intrarea în Penitenciar, au fost găsite 37 de telefoane mobile. Zece dintre acestea au fost găsite asupra deținuților, 20 asupra persoanelor care au venit în vizită și șapte în camerele de deținere și în sectoarele vegetale de la GAZ. Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Focșani, inspector principal Geta Gură, telefoanele provin de la aparținătorii persoanelor private de libertate. „În general obiectele interzise provin de la aparținători. Persoanele private de libertate au intrat în posesia obiectelor interzise prin ascunderea acestora la punctele de lucru exterioare, prin luarea unor legături nepermise cu alte persoane, la instanțele de judecată, policlinici, spitale sau alte locuri publice unde sunt prezentate persoanele private de libertate. De asemenea, au fost și cazuri când persoanele private de libertate au intrat în posesia unor obiecte interzise prin intermediul clienților, furnizorilor de servicii și utilități sau a colaboratorilor externi. Cele mai uzitate metode de introducere a obiectelor interzise în penitenciar sunt prin articolele de vestimentație, sau în alimente, disimulate în conserve, sticle de suc, borcane și altele”, a declarat inspectorul principal Geta Gură.

Sancțiuni pentru vizitatori și deținuți

Vizitatorii care încearcă să introducă în penitenciar obiecte interzise riscă închisoare de la o lună la doi ani sau amendă și li se interzice accesul în unitate pe o perioadă de șase luni. Deținuții asupra cărora se găsesc obiecte interzise nu scapă nici ei basma curată. Aceștia sunt sancționați disciplinar și se sesizează și organele de cercetare penală. Nu doar în Penitenciarul Focșani au fost găsite obiecte interzise asupra deținuților ci în toate penitenciarele din țară. Au fost cazuri în țară când deținuții aveau cont activ pe Facebook deși nu au voie cu telefoane mobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?