Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Trei vrânceni se vor trata gratuit în străinătate


Foarte puțini vrânceni ajung să se bucure de formularul S2 (E112), care le oferă posibilitatea de a trata bolile de care suferă în străinătate. Asta fie din cauza dezinformării, fie din cauza numeroaselor restricții care stau în calea obținerii lui. Deși în 2010, doar cinci vrânceni au beneficiat de tratament gratuit în străinătate prin intermediul acestui formular, în luna ianuarie a acestui an, trei vrânceni au primit aprobare și urmează să plece în străinătate, pentru a beneficia de tratamentul de care au nevoie.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a emis, în luna ianuarie, trei formulare S2 (E112). Astfel, două persoane vor beneficia de intervenții chirurgicale în Italia, iar cea de-a treia persoană va beneficia de aceeași procedură în Franța. „Formularul E 112 denumit «Atestat privind menținerea dreptului la prestațiile în curs pentru asigurarea de boală – maternitate» este utilizat pentru menținerea dreptului la prestațiile de boală și maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestații, este autorizată de către instituția competentă să revină pe teritoriul statului de reședință sau să își transfere reședința pe teritoriul altui stat membru. Acest formular este utilizat și în cazul în care este necesară deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.
Cu toate că formularul S2 (E 112) poate salva multe vieți, foarte puțini vrânceni au apelat la această modalitate de tratament în străinătate. În anul 2010, doar cinci persoane din Vrancea au beneficiat de tratament gratuit prin intermediul acestui formular.

Formularele, condiționate de asigurare

Pentru a beneficia de acest formular, pacientul trebuie să fie asigurat. Acesta va primi formularul dacă urmează să efectueze un serviciu medical care face parte din pachetul de servicii medicale de bază din România, iar acesta nu poate fi acordat într-un interval de timp necesar în mod normal pentru obținerea tratamentului respectiv în țara noastră. Astfel, se iau în considerare starea curentă de sănătate a persoanei și evoluția probabilă a bolii. Asiguratul trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparține o cerere, o copie a actului de identitate sau a certificatului de naștere și un raport medical care să conțină recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate. Din dosarul medical trebuie să rezulte diagnosticul pacientului și faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în niciuna din unitățile sanitare din România. În același timp, este necesară și o confirmare scrisă din partea unității sanitare din statul membru al Uniunii Europene din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă. Formularul S2 (E 112) se eliberează înainte de plecarea persoanei beneficiare, dar poate fi emis și după plecarea persoanei beneficiare dacă, din motive de forță majoră, nu a putut fi eliberat anticipat.
Numărul pacienților care au apelat la acest formular anul trecut este destul de mic și la nivel național. În 2009, doar 680 de români s-au tratat în străinătate cu fonduri primite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Cele mai multe fonduri au fost solicitate pentru tratamentul cancerului, a afecțiunilor hematologice, cardiovasculare sau a insuficienței renale cronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?