Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Etnobotanice de vânzare prin… SMS


Cu toate că magazinele de etnobotanice din Focșani au fost închise, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, victimele nu au dispărut. Cu toate acestea tranzacții tot se fac. Mai nou, etnobotanicele sunt de vânzare prin SMS. Duminică și luni, două persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean cu stări de agitație și tulburări de comportament.

Magazinele din Focșani care comercializau plante etnobotanice au fost închise,  în cele din urmă, după o luptă de câteva luni bune. Tinerii ajunși din ce în ce mai des, în stare gravă, la Unitatea de Pri-miri Urgențe a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon”, au reprezentat un argument solid pentru ca politicienii locali să ceară interzicerea comercializării lor pe piață.
Primul susținător al desființării magazinelor de etnobotanice de pe raza municipiului Focșani a fost, încă din vara anului 2010, președintele Consi-liului Județean, Marian Oprișan. La inițiativa acestuia, a fost întocmit și un proiect de hotărâre, care a stat 30 de zile pe site-ul Primăriei Focșani în dezbatere publică. Proiectul a intrat pe ordinea de zi în luna ianuarie 2011, astfel că începând cu 26 ianuarie magazinele „de vise” au fost închise. În prezent, ele mai pot funcționa doar la o distanță mai mare de 2.000 de metri față de unitățile de învățământ, lăcașuri de cult, instituții religioase, instituții de cultură, instituții publice, locurile de agrement și distracție, gară, autogară, zone publice (piețe, târguri, oboare) și altele similare. Cu toate că unitățile de vânzare au dispărut, etnobotanicele încă mai există pe piață, iar vânzătorii au o adevărată rețea de plasare. Prin telefon, ei stabilesc întâlniri și vând produsele psihoactive, astfel că fenomenul încă nu a fost stopat în totalitate. Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea depune eforturi pentru anihilarea activității comerciale interzise în Focșani. „Toate magazinele de profil din județ sunt închise. Facem zilnic verificări în acest sens și în ultima perioadă nu am mai găsit deschis niciun magazin. Dacă magazinele au fost închise, asta nu înseamnă că etnobotanicele nu se mai vând. Ele se vând pe sub mână, de aceleași persoane care le vindeau și până acum. Au deja clienți, au făcut schimb de numere de telefon și atunci le este ușor. Desfășurăm activități pentru identificarea comercianților și consumatorilor și avem câteva persoane în atenție. Vom organiza flagrante și pentru prinderea celor care comercializează plante etnobotanice așa cum facem și în cazul drogurilor”, a declarat comisarul Costel Manea, șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea.

Două persoane internate în două zile

Cele mai „proaspete” victime ale plantelor etnobotanice au fost înre-gistrate la sfârșitul săptămânii care s-a încheiat. Pacienții au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe cu stări de agitație psihomotorie și tulburări de comportament din cauza substanțelor consumate. Vârstele la care se înregistrează astfel de „accidente” au început să fie din ce în ce mai înaintate, dar nu lipsesc nici tinerii.
Conform datelor oferite de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, duminică și luni, au primit îngrijiri medicale o femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 30 de ani. La verificările me-dicale, s-a constatat că cei doi au consumat substanțe psihoactive, iar femeia le-a combinat și cu alcool. După ce a primit îngrijirile medicale necesare și a fost stabilizată de către medicii de la UPU, ea a părăsit unitatea spitalicească, deși a primit și un bilet de trimitere către Secția de Psihiatrie a spitalului, pentru a i se face un control mai amănunțit. Cât privește bărbatul, acesta este din comuna Răstoaca și, după ce a consumat plantele, a manifestat stări de agitație psihomotorie. Medicii i-au acordat îngrijiri medicale, astfel că în prezent este în afara pericolului.
Anul trecut, aproximativ 40 de tineri au ajuns la UPU, după ce au consumat substanțe etnobotanice. Pacienții au vârste cuprinse între 16 și 43 de ani. Trei dintre aceștia au fost spitalizați la Secția de Interne a spitalului, iar un singur pacient a fost internat la Secția de Terapie Intensivă, fiind transferat ulterior la Secția de Psihiatrie a spitalului. Celelalte persoane nu au fost internate din diverse motive, fie că au refuzat, fie că starea lor de sănătate nu impunea acest lucru. Toți pacienții au primit de la medicii de la UPU bilete de trimitere către Secția de Psihiatrie, pentru un control mai amănunțit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?