Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Camera Agricolă nu are buget suficient pentru 2011


Directorul Camerei Agricole Vrancea, Ionel Gabriel Necula, i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, prin care îi cere suplimentarea fondurilor alocate instituției agricole județene. Directorul Camerei Agricole arată că fondurile alocate în 2011 sunt insuficiente și nu asi-gură decât plata salariilor și a contribuțiilor de la stat pe o perioadă de aproape 10 luni. Gestul disperat al conducerii instituției care îi ajută pe fermierii vrânceni arată gradul de respect pe care îl are actuala putere politică față de mediul rural în care locuiesc aproape jumătate din români.
„Dacă se va aprecia că activitatea de consultanță pe care Camera Agricolă Județeană Vrancea a desfășurat-o anul trecut este benefică pentru agricultorii din județ și din  țară, vă rugăm să suplimentați bugetul în regim de urgență și să dispuneți o realocare de fonduri către Camera Agricolă Județeană Vrancea, în conformitate cu performanțele realizate în 2010 și cu speranța și promisiunea că anul 2011 va avea rezultate superioare anului 2010”, se arată în scrisoarea semnată de directorul Camerei.
Pe lista realizărilor prezentate în document se numără elaborarea a 424 proiecte pe măsura 141 – Sprijin pentru fermele agricole de semi-subzistență și 38 de proiecte pentru măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, în valoare totală de 4 milioane de euro. De asemenea, Camera Agricolă Vrancea este singura din România care a inițiat, finalizat și depus un proiect pe măsura 4.3.1.2. – Grupuri de Acțiune Locală, respectiv GAL Vrancea sud – est în valoare de 3,8 milioane euro.
Bugetul de funcționare al Camerelor Agricole trebuie asigurat de la bugetul de stat. De asemenea, la acești bani se adaugă sursele proprii. În 2010, Camera Agricolă Vrancea a beneficiat de o alocare bugetară de 980 mii lei și a realizat venituri proprii în valoare de 153.823 lei.

„Camera Agricolă Județeană Vrancea în ultimii ani a sprijinit și realizat 21 de cooperative agricole în baza Legii nr.566/2004 și 24 de asociații de producători în baza  O.U.G. 26/2000 pe toate filierele din agricultură.
Toate aceste realizări au fost posibile datorită faptului că am înființat alte camere agricole locale pe zonele din județul Vrancea unde nu existau specialiști și unde acest lucru se impunea. Acest lucru a condus la creșterea numărului de specialiști de la 20  la 24. Față de cele mai sus arătate, consi-derăm bugetul alocat pentru Camera Agricolă Județeană Vrancea din acest an de 616.000 lei ca fiind insuficient, asigurând strict plata salariilor și a contribuțiilor de la stat pe o perioadă de aproape 10 luni” – fragment din scrisoarea trimisă mi-nistrului Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?