Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Vrâncenii au serbat „Mica Unire”


Președintele României, Traian Băsescu, și președintele PSD, Victor Ponta, au participat, ieri, la Focșani, la manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române. În discursul său, președintele Consiliului Județean,  Marian Oprișan, le-a cerut politicienilor și românilor să vorbească mai mult despre România de mâine, în care „politicul trebuie să slujească interesul general al acestui popor și să pună instituțiile statului în folosul cetățenilor”.
Åžeful statului, după ce a fost fluierat de o parte a mulțimii prezente în Piața Teatrului, a recunoscut că „situația socială s-a schimbat față de anul trecut, s-a deteriorat”. „La Focșani este mai mult respect pentru Ziua Unirii „, a afirmat președintele Băsescu.

Președintele României, Traian Băsescu, a participat, ieri, la manifestările organizate la Focșani cu prilejul sărbătoririi a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române. Președintele Traian Băsescu a primit onorul de la Regimentul de Gardă și Protocol „Mihai Viteazul”. Åžeful statului a fost întâmpinat cu pâine și sare, iar o femeie îmbrăcată în costum popular i-a pus la gât un fular tricolor. Dacă la Iași șeful statului a fost întâmpinat cu huiduieli și fluierături puternice, la Focșani a avut parte de o primire mult mai bună. Cu toate acestea, au existat și aici momente tensionate. În timp ce președintele Traian Băsescu primea onorul, din mulțime s-au auzit huiduielile și fluierăturile oamenilor nemulțumiți de deciziile aberante ale Guvernului Boc, care a tăiat salariile cu 25%, a redus pensiile militarilor. Acestea însă au fost acoperite de uralele elevilor colegiilor focșănene prezente în Piața Teatrului, respectiv „Unirea”, „Al. I. Cuza”, „Mihail Kogălniceanu”, „Edmond Nicolau”.
Imediat după susținerea discursului său, șeful statului a coborât de pe scena din Piața Teatrului „Maior Gheorghe Pastia” și a stat de vorbă cu oamenii. La un moment dat, și-a dat jos fularul tricolor pe care îl primise la începutul manifestării și   l-a agățat de gâtul unei tinere. Ulterior, șeful statului s-a prins într-o horă a Unirii alături de invitați, parlamentari, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, elevi de liceu și alte persoane.
Întrebat de jurnaliști ce părere are despre evenimentul din acest an, spre deosebire de cel de anul trecut, Bă-sescu a răspuns, râzând, că este mai cald decât în 2010. „Anul acesta pot să stau fără căciulă pe cap”, a spus șeful statului. Președintele Băsescu a mai spus că „situația socială s-a schimbat față de anul trecut, s-a deteriorat”. Întrebat dacă i-a fost mai greu la Focșani decât la Iași, Traian Băsescu a spus că vrâncenii respectă mai mult Unirea. „La Focșani este mai mult respect pentru Ziua Unirii „, a afirmat Băsescu.

„Vrâncenii au respect și cultul istoriei”

Referitor la modul în care au fost organizate manifestările de la Focșani, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că întotdeauna și-a făcut datoria de gazdă față de șeful statului, indiferent de numele acestuia.  „Nu mi-am schimbat comportamentul de când sunt șeful administrației județene din Vrancea, față de niciun șef de stat care a venit în județ. Vrancea este un județ încărcat de istorie. Aici s-a cules Miorița, aici s-a făcut Unirea Principatelor, a funcționat Înalta Curte de Casație și Justiție, aici a funcționat Comisia Centrală, aici s-au desfășurat luptele din Primul Război Mondial, luptele de la Mărăști – Mărășești – Oituz. Într-o asemenea comunitate unde cetățenii au respect și cultul istoriei acestui județ, nu putem să ne comportăm decât civilizat cu toți cei care reprezintă instituțiile statului român”, a afirmat Marian Oprișan. El a mai spus că, în discuția cu șeful statului, i-a reproșat acestuia că „a aruncat în aer” un guvern care avea o majoritate de 70% în Parlamentul României.

Instituțiile statului trebuie să lucreze în folosul cetățenilor

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că deși au trecut 152 de ani de când Mihail Kogălniceanu îl sfătuia pe Cuza să facă în așa fel încât „legea să fie deasupra arbitrariului, să fie puternică”, astăzi se poate observa că „legea nu este mereu puternică” și de cele mai multe ori, „nu reușește să se ridice peste arbitrariu”. „Parcă ieri a fost 24 ianuarie 1859 fiindcă, iată, astăzi vedem cum legea nu este mereu puternică și cum, de cele mai multe ori, nu reușește să se ridice peste arbitrariu. Tocmai de aceea nu doresc să mă raportez, astăzi, la 24 ianuarie ca la un eveniment trecut, ci ca la un eveniment care ne obligă să ne creionăm viitorul, renunțând la obiceiul de a ne retrăi iar și iar trecutul”, a afirmat Marian Oprișan.
Åžeful administrației județene le-a cerut politicienilor și românilor să vorbească mai mult despre România de mâine, o Românie despre care liderul social democrat crede că „politicul trebuie să slujească interesul general al acestui popor și să pună instituțiile sta-tului în folosul cetățenilor”. „De prea multe ori am auzit că Ziua Unirii este ziua în care toți avem obligația să ne întoarcem la istoria noastră, la rădăcinile noastre și de prea puține ori am vorbit despre ceea ce ar trebui să devină această țară. Din respect pentru cei care și-au pus toată priceperea în slujba românilor, din respect pentru cei care au visat la o Românie în care toți românii să tră-iască cu un sentiment de siguranță, de pace și solidaritate, haideți să vorbim și despre România de mâine! O Românie în care politicul să slujească interesul general al acestui popor și să pună instituțiile statului în folosul cetățenilor”, a arătat președintele Consiliului Județean.

„Oamenii politici au obligația de a opri starea de incertitudine din România”

Marian Oprișan a mai afirmat că „ura, răzbunarea, jocurile de culise nu aduc progresul și modernizarea națiunii”, ci duc doar la „dezbinare și frică socială”, arătând că oamenii politici au obligația de a opri „starea de incertitudine, anxietatea socială care domnește în România”. Marian Oprișan a mai spus că România are nevoie de regîndirea politicilor, de strategii menite să ducă la redobîndirea credibilității statului ca instituție generatoare de stabilitate și nu de instabilitate și haos. „Fără îndoială, România se află la o răscruce! Iar oamenii politici responsabili au obligația de a opri starea de incertitudine, anxietatea socială care domnește în România. Cetățenii acestei țări doresc stabilitate și vor ca cei care le conduc destinele să se comporte predictibil. Să le spună astăzi ce li se va întâmpla în următorii cinci ani”, a arătat liderul social democrat.

Politicienii trebuie să renunțe la vendeta politică

România are nevoie de regândirea politicilor, de strategii menite să ducă la redodândirea credibilității statului „ca instituție generatoare de stabilitate și nu de instabilitate și haos”. „Suntem condamnați să renunțăm pentru totdeauna la vendeta politică, pentru că altfel nu vom face altceva decât să constatăm și la 160 de ani sau la 200 de ani de la Unirea Principatelor că legea nu a reușit să se ridice deasupra arbitrariului și că Ion Luca Caragiale trăiește printre noi, în haina unui primar, prefecturaș, a vreunui parlamentar sau ministru. Dacă vom continua să ne retrăim ciclic istoria, vom ajunge spectatori ai unei lumi în plină schimbare, o lume care pune accent pe cunoaștere, pe inovare, care pun în valoare capitalul uman. O lume care, în preocuparea sa de a face față provocărilor viitorului, a inventat conceptul de bună guvernare și s-a reinventat în relația sa cu cetățenii”, a mai susținut Marian Oprișan. El a explicat că a ales să facă referire la viitor pentru că are convingerea că, în urmă cu 152 de ani, puțini sperau că România se va schimba fundamental dar acest lucru s-a întâmplat.

„Avem nevoie de un stat care să asigure stabilitate și solidaritate”

Oprișan a adăugat că statul trebuie să fie cel care să impulsioneze relansarea agriculturii, să creeze infrastructura necesară dezvoltării și să asigure stabilitate și solidaritate. „Astăzi, știu că pu-țini dintre noi mai au speranța că lucrurile se vor schimba în bine. Celor prezenți astăzi, aici, în Piața Teatrului din municipiul Focșani, și românilor care ne urmăresc la televizor, le spun că nu trebuie să renunțe să creadă   într-o Românie prosperă cu cetățeni care nu se tem de stat și care trăiesc decent. Spun aceste lucruri pentru că rolul statului trebuie să redevină acela de a contribui la creșterea prosperității cetățenilor săi. Statul trebuie să fie cel care să impulsioneze relansarea agriculturii, să creeze infrastructura necesară dezvoltării și provocările viitoare. Un stat care să asigure stabilitate și so-lidaritate”,  a arătat șeful administrației județene.
Marian Oprișan a încheiat afirmând că trebuie făcut din Unirea Principatelor „un moment de reflecție pentru viitor”. „Haideți ca măcar de acum înainte să facem un efort și să salvăm viitorul României de dragul copiilor noștri! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

 „Nu vin aici pentru voturi, nici pentru aplauze și nici pentru fluierături”

Președintele Traian Băsescu a declarat că vine la Focșani în fiecare an din respect pentru istorie, și nu pentru voturi sau aplauze și „nici măcar pentru fluierături”. Băsescu le-a urat oamenilor ca la anul să trăiască într-o țară care respectă Ziua Unirii. „Ca de obicei, în ultimii șase ani de Ziua Unirii sunt la Iași și Focșani. Cu siguranță, nu vin nici pentru voturi, nici pentru aplauze și nici pentru fluierături. Trebuie să vă spun că vin din respect pentru istorie, din respect pentru un moment constitutiv al statului român modern și vin să arăt respectul meu și urmașilor celor care au făcut Unirea. Este probabil, un moment în care cel mai important lucru este să arătăm respect pentru istoria noastră și pentru noi. Atâta timp cât noi nu ne vom respecta istoria nu putem cere altora să o respecte. Dincolo de patimi, dorințe sau de interesele fiecăruia dintre noi, esența acestei zile este legată nu numai de istorie dar și de viitor”, a spus președintele.

Ponta, primit cu aplauze în Piața Teatrului

La manifestările din Piața Teatrului a participat și președintele PSD, Victor Ponta. Liderul PSD a fost însoțit de Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Dan Åžova, Robert Negoiță, Nicolae Bănicioiu și alți parlamentari. Încă din momentul în care a apărut în Piața Teatrului, liderul PSD Victor Ponta a fost aplaudat, cei prezenți scandând „Victor Ponta Președinte!”. Liderul PSD s-a plimbat printre oameni, a dat mâna cu aceștia, a făcut poze și a dat autografe. La un moment dat Victor Ponta și Marian Oprișan au fost practic blocați de mulțimea de oameni care doreau să dea mâna cu ei. „Vrem să scăpați țara de Guvernul Boc, un guvern de hoți și de tâlhari”, le-au cerut oamenii celor doi lideri PSD. Pe tot traseul de la Piața Teatrului și până la sediul Consiliului Județean, liderii PSD au fost însoțiți de o mare parte din cei care au participat la manifestările dedicate Micii Uniri. Pe tot traseul, Oprișan și Ponta au fost asaltați de oameni care au cerut autografe sau au dorit să facă poze cu cei doi lideri social democrați.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?