Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Colegiul Economic a fost, pentru o zi, restaurant cu specific tradiţional


La Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani s-a lansat, ieri, proiectul „Tradițional și modern în gastronomia românească”. Cu această ocazie, maeștrii artei culinare au expus, la standurile special amenajate, bucate tradiționale, gustoase și aspectuoase. Vedeta întâlnirii a fost însă o masă special amenajată și de la care nu au lipsit mâncărurile tradiționale, brânza produsă în gospodăriile țăranilor și cozonacul delicios și aromat. La expoziția de artă culinară tradițională organizată la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani a mai luat parte și un grup de elevi ai Grupului Åžcolar „Simion Mehedinți” din Vidra, parteneri în proiectul „Tradițional și modern în gastronomia românească”. Nu doar bucatele delicioase au făcut senzație ci și standul cu legume sculptate cu multă migală de specialista Mioara Grecu, invitată a evenimentului. Proiectul „Tradițional și modern în gastronomia românească” își propune să determine asumarea respon-sabilității și a creării unor obiceiuri gastronomice sănătoase. Cadrele didactice implicate în susținerea proiectului argumentează că arta culinară poate desăvârși farmecul unei călătorii sau al locului pe care îl vizităm și poate contura o imagine despre specificul unui popor.
Profesorii cred că România oferă multe bogății și frumuseți naturale, locuitori cordiali și ospitalieri, dar și o bucătărie tradițională cu mâncăruri gustoase și rafinate. În contextul actual, al globa-lizării mondiale, încurajarea elevilor în cunoașterea, păstrarea și promovarea bucătăriei tradiționale românești și utilizarea noilor tehnologii în pregătirea și prezentarea preparatelor culinare trebuie să devină o prioritate pentru sistemul educațional, pentru a facilita integrarea pe piața muncii.
Proiectul se derulează sub coordonarea profesorilor Carmen Corina Vișan și Sonica Dărmănescu, din partea Colegiului „Mihail Kogălniceanu” iar din partea Grupului Åžcolar „Simion Mehedinți” din Vidra, profesoara Malvina Ghalayini. Activitățile cu elevii vor continua și pe viitor, surprizele pregătite pentru ei și pentru pofticioși fiind de proporții. „Copiii au fost foarte entuziasmați din câte am observat. Am dorit să promovăm gastronomia tradițională alături de celelalte tradiții, obiceiuri tradiționale populare iar implicarea elevilor și entuziasmul cu care au participat la aceste activități cred că demonstrează că acestea au fost de un real succes”, a declarat Corina Vișan cadru didactic al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?