Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Vrâncenii cu averi mari, verificaţi de fisc


Funcționarii fiscului din Vrancea sunt cei mai buni din România, cel puțin la încasarea veniturilor la bugetul general consolidat. Doar anul trecut, inspectorii fiscali au încasat 646,1 milioane lei, cu 11,4% mai mult față de programul transmis de Ministerul Finanțelor Publice. Cele mai mari încasări au fost la bugetul de stat, cu 302 milioane lei, mai mult cu 13,9% față de program. În schimb, la șomaj s-au încasat doar 7,8 milioane lei, mai puțin cu aproape 6% față de program.
De asemenea, încasările au fost puțin mai mari chiar și față de realizările din anul 2009. Chiar și așa, finanțiștii au recunoscut că măsurile de austeritate ale guvernanților, respectiv tăierile de salarii și concedierile, au redus din încasări. Astfel, încasări mai mici au fost la bugetul asi-gurărilor sociale de stat, asi-gurărilor sociale de șomaj și Fondul național unic de sănătate. „Încasările au fost mai mici ca urmare a reducerii numărului de salariați de la firmele ce activează în domeniul construcțiilor, reducerii salariilor cu 25% din sistemul bugetar, suspendărilor de activitate ale firmelor datorate contextului economico-social”, a precizat directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea, Ion Ghionea.

Evaziune de 64 milioane lei

Inspectorii fiscali au recuperat peste 64 milioane lei de la firmele evazioniste din județ. Diferențele de taxe și impozite constatate de inspectori s-au ridicat la peste 50 milioane. În 41 de cazuri inspecțiile s-au fina-lizat cu dosare penale, pre-judiciul cauzat bugetului statului fiind de 10 milioane de lei. Pentru nedotarea cu aparate de marcat electro-nice fiscale au fost suspendate 9 societăți comerciale, sancționate cu amenzi de 24 mii lei.

Executări silite și blocări de conturi

Pentru recuperarea datoriilor, finanțiștii au transmis 52.411 somații de plată în valoare de 192,6 milioane de lei. Au fost blocate conturile bancare prin emiterea de titluri executorii în valoare de 50,4 milioane, s-au pus sechestre pe bunuri mobile în sumă de 9,3 milioane și pe bunuri imobile în valoare de 9,8 milioane de lei. Au fost instituite popriri pe venituri terți în sumă de 22,1 milioane de lei. În urma acestor măsuri, DGFP a încasat 68,2 milioane lei.

Fiscul pierde încasări de 3,5 milioane lei

Cei mai mari datornici la bugetul de stat au rămas CFR dar și Stațiunea Pomicola. Pentru cea din urmă se așteaptă o decizie referitoare la transformarea în societate comercială și declararea insolvenței. În schimb, fiscul vrâncean a scăpat de problema ENET, compania fiind preluată de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din București. De altfel, 11 firme vrâncene au fost preluate de DGAMC, printre care Aurora Com, Artifex, Premium Porc, CUP, Scolopax. Impactul trecerii celor 11 firme în administrarea DGAMC se va resimți în pierderea unor venituri estimate de conducerea fiscului vrâncean la 3,5 milioane lei. Trecerea s-a datorat creșterii cifrei de afaceri, a profitului și a numărului de angajați. În schimb, trei firme au revenit la DGFP, respectiv Roșca Conf, Sorste și Remat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?