Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

5 dintre cele mai populare sporturi ale minții din timpurile noastre

Spre deosebire de sporturile clasice, sporturile minții reprezintă o categorie de activități al căror principal obiectiv este testarea forței mentale și nu a celei fizice. Unele dintre aceste jocuri datează de mii de ani, însă acestea au început să capete și mai multă popularitate odată cu digitalizarea accelerată din ultimul deceniu. Mai jos vom prezenta 5 dintre cele mai populare sporturi ale minții din timpurile noastre.

Șah

Acest joc datează din secolul al VI-lea, însă tabla de șah în formatul actual a apărut abia în anul 1090. Începând din secolul al XV-lea, șahul a fost cunoscut ca „jocul regalității”, datorită popularității sale în rândul nobilimii. Regulamentul a fost modificat progresiv și a evoluat până la standardul actual abia la începutul secolului al XIX-lea. Apoi, în secolul al XX-lea, șahul a început să fie practicat la scară largă, deoarece se organizau concursuri cu premii consistente. Acest joc de strategie este ușor de jucat, dar pentru a putea concura cu jucătorii de top este nevoie de ani de antrenament. Cea mai lungă partidă de șah poate avea 5.949 de mutări, iar profesioniștii pot gândi până la zeci de mutări în avans.

Table

Variantele premergătoare ale jocului de table datează de peste 5000 de ani, însă popularitatea acestuia și-a făcut simțită prezența abia la sfârșitul secolului al XX-lea. Deși este un joc la care se folosesc zaruri, jucătorii foarte buni vor reuși să se impună de mai multe ori în fața amatorilor, întrucât jocul presupune evaluarea unor riscuri și luarea unor decizii rapide. Tablele se joacă în doi și scopul jocului este de a aduce toate piesele în propria „casă” și apoi, de a le scoate cât mai devreme, pentru a putea câștiga partida. Cele mai valoroase zaruri sunt dublele, care le oferă jucătorilor câte 4 mutări, în loc de două. Jocul este relativ ușor de înțeles pentru începători, iar imprevizibilitatea oferită de zaruri face ca majoritatea partidelor să fie destul de interesante.

Poker

Pokerul este un joc înrădăcinat în cultura Vestului American, fiind menționat într-o carte despre jocuri încă din anul 1845. Totuși, jocul a început să capete popularitate la scară largă abia la sfârșitul secolului trecut. Pe 1 ianuarie 1998 s-a lansat prima cameră de poker online, iar în data de 11 septembrie a aceluiași an, s-a lansat un film emblematic pentru lumea pokerului, Rounders, avându-i pe Matt Damon și Edward Norton în rolurile principale. În 2003 au apărut primele turnee televizate la care telespectatorii puteau vedea cărțile jucătorilor, iar în același an, a fost câștigat turneul World Series of Poker. În prezent, Texas Hold’em este cea mai populară variantă a jocului, atât la turneele tradiționale, cât și pe platforma specializată PokerStars, care oferă numeroase camere de poker în spațiul virtual. Se estimează că în lume există peste 100 de milioane de jucători de poker online.

Sportul memoriei

Acest sport, deși nu este foarte celebru, are la bază un principiu care nu face altceva decât să antreneze memoria. Sportul memoriei a fost încadrat ca sport, în mod oficial, în anul 1991 și presupune ca participanții să memoreze cât mai multe informații posibile. Există mai multe formate, însă unul dintre cele mai populare implică memorarea ordinii unui pachet de cărți și apoi aranjarea unui pachet nou de cărți în ordinea respectivă, în cel mai scurt timp posibil. Pentru a se pregăti de concurs, jucătorii folosesc tehnici mnemotehnice pentru a-și spori capacitatea de a stoca și de a extrage informații din creier.

eSports

Sporturile electronice au fost deja recunoscute ca fiind sporturi în foarte multe țări, iar această industrie se bucură de creșteri exponențiale în ultimul deceniu. DOTA 2, Counter-Strike: Global Ofensive, Fortnite, League of Legends, StarCraft II, PUBG și FIFA sunt câteva dintre cele mai importante jocuri din lumea eSports. Fenomenul a căpătat mare amploare în ultimii ani, iar competițiile adună din ce în ce mai mulți urmăritori și din ce în ce mai multe fonduri pentru premiere. Spre exemplu, anul trecut, în București, s-a desfășurat turneul de DOTA 2 cu cele mai mari premii din istorie, iar cunoscătorii spun că în scurt timp, profesiile din cadrul industriei eSports vor fi reglementate și în țara noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?