Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Recalcularea pensiilor militare trebuie suspendată


Înalta Curte de Casație și Justiție arată, în motivarea deciziei prin care a rămas definitivă suspendarea Hotărârii Guvernului 735/2010 privind recalcularea pensiei, că această decizie este opozabilă tuturor pensionarilor militari, polițiști și funcționari publici din sistemul penitenciarelor și nu doar pentru părțile din proces.
„H.G. nr. 735 din 21.07.2010 produce efecte erga omnes, cu alte cuvinte, se referă la toate persoanele aflate sub incidența sa: foștii militari, polițiști, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, pentru care se dispune recalcularea pensiilor”, spun magistrații ÎCCJ.

Judecătorii instanței supreme precizează, în motivarea deciziei luate la începutul lunii ianuarie, că, în mod indiscutabil, H.G. 735 din 21.07.2010 este un act administrativ unilateral cu caracter normativ și că, potrivit legii contenciosului-administrativ, instanța poate dispune suspendarea unui act administrativ, până la soluționarea definitivă a cererii de anulare a acestuia.
De asemenea, magistrații susțin că hotărârea prin care s-a suspendat actul administrativ este executorie de drept de la momentul pronunțării sale, iar recursul declarat de Guvern nu suspendă executarea.
„Hotărârea prin care se pronunță suspendarea este executorie de drept, iar recursul nu este suspensiv de executare”, se subliniază în document.

ÎCCJ menționează că măsura suspendării H.G. 735 se prelungește de drept până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei. Magistrații instanței supreme mai precizează că hotărârea de guvern contestată este de natură să creeze un dezechilibru între interesul general și obligația protejării drepturilor fundamentale ale cetățenilor.
Potrivit motivării, ÎCCJ apreciază că „este corectă concluzia primei instanțe în sensul că H.G nr. 735 din 21.07. 2010 creează o situație discriminatorie prin determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri de recalculare și documente doveditoare”.

„Prin dispoziția referitoare la obligarea pensionarilor de a depune cereri de recalculare a pensiilor și a documentelor doveditoare ale veniturilor pe care le-au dobândit în decursul carierei se realizează o ingerință în dreptul lor la respectarea bunului, reprezentat de pensie”, se mai spune în motivare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?