Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Botezul, nunta şi înmormântarea, bănoase pentru preoţi


La fiecare moment important din viața unui enoriaș este prezent și un preot pentru a oficia slujba specifică. Astfel, dacă doi tineri s-au hotărât să-și unească destinele și mai apoi au dat naștere unui copil, preotul este nelipsit. La fel se întâmplă și în momentele mai puțin vesele din viața enoriașului. La înmormântare, tot preotul este cel care îi cântă „Veșnica pomenire”. Este știut faptul că nimic nu e gratis pe lumea asta iar în casa Domnului se aplică aceeași regulă. Dacă unii preoți primesc și câte 500 de lei pentru o nuntă, alții însă ar face o cununie și gratis. Åži asta pentru că de ani buni nu au mai avut în fața altarului doi tineri cărora să le pună pirostriile.

În orașe, prețul unei slujbe pentru nuntă variază între 50 și 500 de lei. În fața lui Dumnezeu toți sunt egali, însă înaintea preoților, unii sunt șomeri, alții pensionari și cei mai căutați sunt cei cu dare de mână. Botezul și nunta, ca evenimente planificate, sunt cele mai bănoase pentru slujitorii lui Dumnezeu pe pământ. Mai sărace sunt înmormântările, dar se compensează cu pomenile. Dacă unii preoți au grafice cu zilele planificate din timp cu nunți sau botezuri, alții, de la sate, ar face o cununie și gratis. „De bucurie că am o cununie aș face-o și gratis! Nu am mai oficiat o nuntă de mai bine de trei ani!”, ne-a spus preotul Gheorghe Nechifor din Soveja. Părintele susține că în parohia pe care o repre-zintă nu există tarife pentru diferitele slujbe pe care le oficiază. Despre botezuri nici nu mai încape vorbă, iar cele mai dese sunt înmormântările. „Botezuri nici atât… Înmormântările au mai rămas, însă ne rugăm pentru enoriașii noștri să fie sănătoși pentru că Bise-rica este pentru cei vii”, mai spune părintele Nechifor. Când vine vorba de o slujbă, preotul din Soveja se înțelege cu enoriașul. „Nu avem tarife. În an de criză nu cred că există preot care să aibă tarif. E o înțelegere creștinească”, susține părintele Nechifor.
Nu la fel se întâmplă și în Vidra. Preotul paroh Stelian Bordea are, într-un an, aproape cinci nunți, șapte botezuri și cam 20 de înmormântări. Tarifele cresc și scad în funcție de starea materială a enoriașilor. Dacă sunt mai scuturați, nunta ajunge și la 150 lei, în orice caz nu mai jos de 80 de lei. La botez se dau cam 50 de lei iar pentru o înmormântare, enoriașul trebuie să scoată din buzunar 100 de lei. „Cât mi-a dat omul,       i-am dat chitanță. Costă foarte mult întreținerea bi-sericii, reparații și alte costuri. Avem de-a face cu meseriași care lucrează și ei trebuie plătiți”, spune părintele Stelian Bordea din Vidra. Singurul tarif standard pe care îl practică parohia din localitate este contribuția care se fixează an de an în Consiliul Parohial al Bisericii. „Contribuția se fixează împreună în Consi-liul Parohial, în rest, serviciile depind de zonă și de darea de mână a credinciosului”, ne-a spus preotul Bordea care nu este total de acord cu înființarea lăcașelor de cult în toate cătunele.

Consiliul Parohial stabilește cine și cât dă

Consiliul Parohial se compune din șapte până la 12 membri și doi supleanți, pentru a înlocui un membru în cazul în care are nevoie de „Veșnica pomenire”. Aceștia se reunesc o dată pe an și, în prezența preotului, stabilesc contribuția și tarifele pentru diferitele servicii din cadrul bisericii. Astfel, într-un mod democratic, se ascultă opiniile tuturor și la final se centralizează, se face media și rezultă suma optimă pentru „jupuit” nuntașii, pruncii sau decedații. În Focșani evenimentele sunt mai dese, astfel că într-un an se poate ajunge la oficierea a peste 10 cununii, peste 10 botezuri și înmormântări, câte hotărăște, la urma urmei, Cel de Sus. Nici aici nu există un standard al tarifului, dar neoficial, fiecare știe că dacă dă puțin… îl trece preotul pe pomelnicul rușinii. „Care are dare de mână poate să dea și până la 500 de lei pentru o nuntă. Noi nu avem tarife stabilite. Cât are omul, atâta dă”, ne-a spus părintele Toader Rebega de la Parohia „Sfântul Spiridon” din Focșani.

Cine nu dă banii, semnează că nu are

Pentru a înlătura orice suspiciune în privința tarifelor pe care le practică preoții, atât la sate cât și la orașe, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Buzăului și Vrancei, Adrian Ionescu, spune că sumele pentru oficierea slujbelor se stabilesc în Consiliul Parohial, de comun acord. „Statutul Bisericii Ortodoxe Române spune că sumele sunt benevole și stabilite de Consiliul Parohial”, ne-a declarat Adrian Ionescu. În cazul în care parohia a stabilit că pentru nuntă se percepe o taxă, de pildă, de 150 de lei, și eno-riașul nu are atâția bani, el trebuie să semneze pe chitanța care conține mai puțini bani pentru ca preotul să nu aibă probleme. Cât despre zvonurile legate de stabilirea tarifelor „bătute-n cuie” la Arhiepiscopia București, Adrian Ionescu susține că o astfel de măsură nu ar putea fi luată unitar și asta pentru că în primul rând nu se cade, și în al doilea rând, în unele parohii nu ar putea fi respectat tariful. „Nu cred că este o măsură care poate fi luată unitar. Statul spune că tariful este în funcție de posibilitatea materială a solicitantului. E doar o istorie, pentru a lovi biserica”, acuză Adrian Ionescu. De asemenea, el atenționează că preoții care încalcă disciplina financiară – și acest lucru este demonstrat – „focul iadului” va avea grija lor! „Există un control intern, iar preoții care încalcă disciplina financiară vor fi sancționați”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?