Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Centrele de permanenţă pentru asistenţa medicală primară, obligatorii


Județul Vrancea este unul din cele 17 județe în care nu există niciun centru de permanență, conform unei situații prezentate, marți, de Ministerul Sănătății (MS). Pentru asigurarea continuității acordării asistenței medicale primare medicii de familie vor fi obligați să acorde consultații în centrele de permanență, în afara programului de lucru din cabinetul individual, dar și în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice de către Ministerul Sănătății.

Prin modificările propuse în proiectul de act normativ se urmărește participarea obligatorie a medicilor de familie la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale. Dacă proiectul de act normativ va fi aprobat, medicii de familie vor fi obligați să acorde consultații în centrele de permanență, zilnic, între orele 15.00 și 8.00 în intervalul luni-vineri și nonstop în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, precum și în zilele declarate libere de către Guvern.
Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanență, medicii de familie vor fi retribuiți suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă. Proiectul de act normativ prevede și sancțiuni pentru situațiile în care medicii de familie nu încheie contract distinct cu casele de asigurări de sănătate pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență. Astfel, în cazul în care medicii de familie nu respectă aceste obligații, casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relație contractuală vor diminua lunar, cu 10 la sută, valoarea minim garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniți într-o localitate.
Asistenții medicali necesari pentru activitatea centrelor de permanență pot fi asigurați de medicii de fa-milie asociați. În situația în care un medic de familie nu poate lucra, după programul de la cabinet, în centrul de permanență, acesta este obligat să găsească un înlocuitor și să anunțe în scris schimbarea la direcția de sănătate publică.
Centrul de permanență este deservit, după caz, de ambulanțele celei mai apropiate substații a servi-ciului județean de ambulanță.
În situația în care nu există spațiu disponibil pentru organizarea unui centru de permanență independent, rezolvarea situațiilor de urgență în afara programului de activitate poate fi asigurată, prin rotație, de către medicii de familie asociați în acest scop, la sediul fiecărui cabinet medical. Medicii de familie trebuie să afișeze la cabinetele proprii toate informațiile legate de centrul de permanență în care lucrează. Potrivit MS, și până în prezent exista prevederea conform căreia la nivel teritorial trebuiau organizate centre de permanență dar prezența medicilor de familie nu era obligatorie, ceea ce ducea la realizarea unei slabe acti-vități sau la blocarea acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?