Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Poliţiştii care folosesc RADARUL cu laser tip pistol, ACUZAȚI de șoferi că ÎNCALCĂ legea


Radarul cu laser tip pistol, abia intrat în dotarea Poliției Rutiere Vrancea, face victime printre șoferi și creează nemulțumiri în rândul acestora. Ieri, la sediul redacției au sunat mai mulți șoferi, care ne-au relatat că polițistul care folosea noul radar nu ar fost echipat corespunzător, dar și că mașina poliției, un Logan Roșu neinscripționat și fără girofar, era oprită pe podul de pe drumul care duce spre Mărășești, „spionându-i” în trafic pe șoferii care circulau pe E85. „Erau pe pod la Mărășești, într-un Logan Roșu, fără să fie îmbrăcați în uniformă și oprea la Tișița un alt echipaj. Este normal să stea pe pod cu mașina și să dea amenzi fără să fie ei regulamentari?”, ne-a întrebat unul dintre cei care au sunat la redacție, dar care nu a vrut să ne spună numele. A spus doar că este „un șofer care a primit amendă mai devreme”. Conducătorul auto nu a negat că avea viteză. 
Ca să fie și mai convingători atunci când susțin că polițiștii nu respectă regulile, alți participanți la trafic au postat imagini pe internet cu mașina poliției oprită pe pod. Șoferii consideră că mașina respectivă nu ar fi trebuit parcată în acel loc, dat fiind că pe pod oprirea și staționarea sunt interzise. Potrivit articolului 142, litera c din HG 1391 din 2006, actualizată în 2015, se interzice oprirea voluntară a autoturismelor „pe poduri, pe și sub pasaje denivelate, precum și pe viaducte”, iar potrivit articolului 143, litera e, „în pante și în rampe”. Oprirea mașinii de poliție pe pod i-a pus în dificultate și pe șoferii care s-au deplasat spre Mărășești. Potrivit legii, depășirea este interzisă pe poduri, dar unii s-au riscat și au depășit mașina de poliție ce staționa neregulamentar, după cum spun șoferii.
Contactați de reporterii „Monitorul de Vrancea” pentru a le aduce la cunoștință cele semnalate de șoferi, reprezentanții IPJ Vrancea ne-au comunicat că „după ce vom intra în posesia imaginilor și le vom analiza, vă vom comunica un punct de vedere oficial”.
De asemenea, un cititor a comentat pe pagina de facebook a cotidianului Monitorul de Vrancea că, sâmbătă după-amiază, polițiștii „trăgeau cu pistolul” dintr-o mașină particulară, între Garoafa și Focșani, iar la Garoafa erau două echipaje care opreau mașinile indicate de radarul tip pistol.
    Reamintim că de la finele săptămânii trecute, polițiștii vrânceni folosesc un aparat radar cu laser tip pistol. Aparatul este mobil și mult mai eficient decât radarele convenționale, instalate în autoutilitarele din dotarea Poliției, după cum spun oamenii legii. Pistolul poate identifica șoferii care circulă cu viteză de la peste un kilometru distranță. Potrivit oamenilor legii, aparatul este un cinemometru rutier de tip TruCAM și funcționează pe principiul detectării vitezei cu unde laser, având o rază de acțiune de 1,2 km și înregistrând viteza unui autovehicul în 0.33 de secunde. Aparatul va  rămâne la IPJ Vrancea, Serviciul Rutier, cel puțin două luni, urmând să fie folosit în special pe drumul european, unde s-au produs multe accidente de circulație și unde sunt depistați cei mai mulți șoferi care circula cu viteză.

38 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?