Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Bugetul Vrancei este de 158,2 milioane lei


Bugetul alocat Consiliului Județean Vrancea prin Legea bugetului de stat pentru anul 2011 este de 158,2 milioane lei.  Bugetul este mai mic cu 13 milioane de lei față de cel pentru anul 2010, care a fost de 171, 2 milioane de lei. Åži anul acesta, salvarea administrației județene nu vine de la Guvernul Boc, ci de la proiectele cu fonduri europene accesate de Consiliul Județean Vrancea. Valoarea proiectelor aflate în derulare sau care vor începe anul acesta este de aproximativ 800 milioane de lei, peste 8 mii miliarde lei vechi.

Peste 158 de milioane de lei este bugetul Consiliului Județean Vrancea și a instituțiilor subordonate pe anul 2011, alocat prin Legea bugetului de stat. Suma este mai mică cu peste 13 milioane de lei față de 2010 când bugetul a fost de peste 171 milioane lei.
Conform proiecției bugetare pentru 2011, 14,6 milioane de lei provin din cote defalcate din impozitul pe venit, 6,7 milioane de lei provin din sume din impozitul pe venit. Cea mai mare sumă, respectiv 66,3 de milioane de lei, va fi alocată pentru finanțarea drepturilor persoanelor cu handicap. De asemenea, aproximativ 40,6 milioane de lei provin din cotele de TVA repartizate unităților descentralizate.
Pentru modernizarea și întreținerea drumurilor județene a fost alocată suma de 10,9 milioane lei. Pentru echilibrarea bugetelor locale a fost alocată suma de aproximativ 14,1 milioane de lei, iar pentru susținerea Camerei Agricole a fost alocată suma de 616 mii lei. Veniturile proprii realizate de Consiliul Județean Vrancea sunt puțin peste 1,6 milioane de lei. Pentru buna desfășurare a activității administrației județene va fi alocată suma de aproape 10,8 milioane lei.

Colacul de salvare vine de la proiectele europene

Salvarea administrației județene nu vine de la Guvernul Boc, ci de la proiectele accesate de Consiliul Județean la inițiativa președintelui Marian Oprișan. În acest moment, Consiliul Județean are în derulare proiecte cu fonduri europene în va-loare totală de aproximativ 800 mi-lioane de lei. Pentru 2011, administrația județeană estimează să primească suma de 102, 1 milioane de lei. Banii provin de la Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European. Pe lista proiectelor cu finanțare europeană derulate de administrația județeană amintim : „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de VranceAqua, în valoare de 107 milioane euro, „Drumul de Glorie al Armatei Române”, în va-loare de aproximativ 52 milioane euro, „Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 204 E Panciu-Haret-Mărășești”, în valoare de aproximativ 10 milioane euro, mo-dernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, în valoare de aproximativ 2,3 mi-lioane euro și modernizarea, extinderea și dotarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni, în valoare de aproximativ  2,6 milioane euro.

Bani mai puțini pentru învățământ

Sumele defalcate din TVA repartizate prin Legea bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor din Vrancea sunt de 142,9 milioane lei. Suma este mai mică cu aproape 60 mi-lioane lei față de anul 2010, când s-au alocat 203 milioane lei. Doar la învățământ s-au alocat 117,5 mi-lioane lei, comparativ cu 2010 când s-au alocat 153,9 milioane lei.

Amendamente pentru 685 milioane de lei

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a depus, prin intermediul parlamentarilor PSD de Vrancea, mai multe amendamente la legea bugetului, prin care a solicitat suplimentarea sumelor alocate județului cu 685 milioane de lei, pentru refacerea infrastructurii distruse de inundațiile din 2005-2007, reabilitarea DN 2D Focșani-Ojdula-Tîrgu Secuiesc-Brașov, modernizarea DN2L Soveja – Lepșa, dar și pentru continuarea lucrărilor la Catedrala „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a solicitat prin intermediul parlamentarilor PSD, bani pentru modernizarea DJ 205 D Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju, cu o lungime de 33 km, modernizarea DJ 205E Vidra – Vizantea – Câmpuri, cu o lungime de 22 de kilometri, mo-dernizarea DJ 204E Mărășești – Haret – Panciu, cu o lungime de 19 kilometri și reabilitarea și modernizarea a 5 poduri afectate de calamitățile din anul 2005 pe DJ 205D și pe DJ 204E.

Unde se repartizează banii

Majoritatea bugetului județului este alocat pentru funcționarea instituțiilor subordonate. Cea mai mare sumă, respectiv peste 92,6 milioane lei, va fi alocată Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Åžcoala „Elena Doamna” va avea un buget de 9,8 milioane lei. Pentru modernizare și întreținere drumuri județene a fost alocată suma de aproape 11 milioane lei, sumă mai mică cu zece milioane de lei față de cea alocată anul trecut. Pentru susținerea Programului Național „Lapte, corn și mere”, Consiliul Județean va aloca suma de aproape 8 milioane lei. Pentru buna desfășurare a activităților, Muzeul Vrancei va primi 2,6 milioane lei, iar Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești va primi 2,5 milioane de lei, în timp ce Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă  Mihălceni va primi aproape 1,6 milioane lei. Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” va primi suma de 9,8 milioane lei. Serviciul Public de Evidență a Persoanei va avea un buget de peste 800 mii lei. La rândul său, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” va primi peste 1,5 milioane lei, Centrul de resurse și asistență educațională va primi 1,1 milioane lei. Centrul de promovare a culturilor tradiționale, arte și meserii va primi suma de 1,7 mi-lioane de lei. Pentru buna desfășurare a Serviciului Public Județean pentru Exploatarea Sistemelor de Alimentare cu Apă se va aloca suma de 863 mii lei. Administrația județeană va mai aloca bani pentru funcționarea Centrului Militar Zonal-420 mii lei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență-454.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?