Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Tratament nou în schizofrenie


Un nou tratament în schizofrenie, boala care afectează 80.000 de români și 1% din populația lumii, reprezintă un progres semnificativ pentru pacienți, medici și asistenți, oferind o alternativă comodă și mai puțin invazivă, întrucât medicamentul este injectat în braț, spune doctorul Dan Prelipceanu. „Introducerea formei cu administrare în mușchiul deltoid (braț) a medicamentului (rispolept consta) face ca tratamentul să devină mult mai prietenos. În reprezentarea pacientului, medicamentul devine comparabil cu un banal vaccin, ceea ce este un element în plus de creștere a aderenței la tratament”, arată profesorul universitar doctor Dan Prelipceanu, într-un comunicat de presă remis, joi, agenției MEDIAFAX.

***

Lipsa aderenței la tratament reprezintă unul dintre cele mai provocatoare aspecte în schizofrenie, în condițiile în care majoritatea pacienților întrerup tratamentul în primul an și, ca urmare, boala se agravează și este necesară reinternarea, a precizat medicul. „Administrarea în deltoid (braț) aduce o mai mare ușurință în administrare; flexibilitatea opțiunii pacientului privind locul injecției în condițiile unei eficacități terapeutice echivalente este însoțită de o posibilă reducere a stigmei asociate cu vechile tratamente. Aceste aspecte noi se adaugă calităților deja cunoscute ale preparatului – riscul mai mic al recăderilor prin asigurarea unui tratament cu acțiune prelungită, tradus prin scăderea numărului de internări în spital și scăderea costurilor totale de îngrijire a bolii precum și șansa unei funcționări mai bune”, a explicat medicul Victor Marinescu.

***

Potrivit statisticilor, 1% din populația lumii și 80.000 de români suferă de schizofrenie – o afecțiune cerebrală gravă și, de cele mai multe ori, cro-nică, ce afectează capacitatea persoanei de a gândi clar, de a relaționa cu ceilalți și de a diferenția realitatea de imaginație. Boala apare de obicei în adolescență sau în jurul vârstei de 20 de ani, deși simptomele pot să nu fie evidente imediat, și necesită tratament pe termen lung sau pe durata întregii vieți, cu medicamente antipsihotice. Primul antipsihotic atipic cu acțiune prelungită care se administrează în braț este în prezent disponibil în România pentru tratamentul schizofreniei la pacienții stabilizați în prezent cu antipsihotice admi-nistrate oral. Medicamentul (risperidonă) este un antipsihotic atipic cu acțiune prelungită, administrat la interval de două săptămâni prin injectare fie în mușchiul deltoid al brațului, fie în mușchiul gluteal al fesei. Noul loc de injectare, în mușchiul deltoid, oferă pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății mai multe posibilități de a alege tratamentul pentru schizofrenie. Reducerea la minim a riscului de recădere, mai ales în primii trei-cinci ani după diagnosticarea schizofreniei, este esențială, deoarece recăderile repetate în această perioadă pot determina înrăutățirea prognosticului afecțiunii. Costurile sociale ale recăderii sunt semnificative, aceasta fiind asociată cu un risc crescut de spitalizare și care poate avea un impact considerabil asupra respectului de sine și calității vieții persoanei prin întreruperi ale educației sau serviciului și prin perturbarea vieții familiale și sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?