Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Afecţiuni ale cavităţii bucale


Dintre afecțiunile mucoasei bucale fac parte stomatitele veziculoase, cum ar fi herpesul și Zona Zoster.
Herpesul se remarcă printr-o erupție de vezicule (5-6) grupate în buchet, localizate în special în zonele dintre mucoasă și tegument, buze, comisura bucală, nări, pleoape. Veziculele pot apărea în cursul unor boli infecțioase ca: pneumonie, meningită, hepatită, gripă, insolație sau vaccinări.
 
 Clasificarea herpesului:
 – herpesul simptomatic apare ca urmare a unor iritații cronice dentare;
 – herpesul traumatic  apare după extracții dentare;
 – herpesul catamenial apare în perioadă ciclului menstrual;
 – herpesul actinic este determinat de radiațiile solare
 
Debutează printr-o senzație de arsură și mâncărime, după care în câteva ore apare o pată roșie urmată de o erupție de vezicule mici, grupate în buchet, cu un conținut citrin. Veziculele se sparg repede, în decurs de 24-48 ore, lăsând loc eroziunii înconjurate de o aureolă roșie. Uneori, herpesul poate recidiva cu erupții herpetiforme, având adesea aceeași localizare, la intervale de timp mari sau mici. Recidivele apar în special la persoanele cu deficiențe imunitare, fiind declanșate de condiții va-riate (ciclul menstrual, sarcină, emoții, eforturi fizice, tulburări gastro-intestinale, viroze respiratorii).

 Herpesul Zoster apare de obicei la adulți și la vârstnici, foarte rar la copii. Se manifestă printr-o erupție veziculară cutanată sau mucoasă pe un fond eritematos de-a lungul traiectului uneia dintre cele 3 ramuri ale nervului trigemen, nervul mandibular, nervul maxilar și nervul oftalmic. Zona Zoster conferă imunitate individuală în timp, recidivele fiind foarte rare. Pacientul pre-zintă o stare generală alte-rată, manifestată prin oboseală, febră, cefalee, tulburări gastrointestinale. Local bolnavul acuză senzație de arsură, usturime, înțepături și durere pe traiectul nervului pe care va apărea erupția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?