Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

PSD şi ACD vor avea liste comune la consilierii judeţeni


Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri seară, după întâlnirea cu liderii Alianței de centru-dreapta (ACD), că au găsit o formulă care să permită candidaturi pe liste comune la alegerile pentru consilierii județeni. Ponta a afirmat că deși PSD, PNL și PC nu au avansat foarte mult în ceea ce privește detalii unei eventuale alianțe a celor trei partide, în întâlnirea de luni seară s-a discutat formula unei candidaturi pe liste comune la consilierii județeni.

Președintele PSD a menționat că această idee urmează să fie supusă validării în forurile statutare ale PSD, respectiv ACD. Întrebat dacă liberalii au insistat și luni seară pentru ideea de paritate pe liste comune, Ponta a spus că „au fost discutate foarte puține lucruri tehnice”.
„Åži noi, și ei ne dorim candidați stabiliți pe criteriul sondajelor și după cum sunt ei doriți de cei care votează. După aceea putem să ne gândim să avem și o poziție echilibrată a partidelor”, a adăugat el.

Ponta a precizat că, în cazul în care se va ajunge la un candidat comun la alegerile prezidențiale, acesta va fi desemnat tot după indicatorii dați de sondajele de opinie.
Președintele PSD a mai afirmat că ambele părți au arătat disponibilitatea formării unei „platforme politice”, cu schimbarea președintelui și a guvernului ca obiectiv pe termen scurt și formarea unei guvernări comune și a unui candidat comun la președinție pe termen lung.

Ponta a precizat, răspuzând unei întrebări, că își dorește o alianță politică, înscrisă la tribunal, cu un program politic și de guvernare pe mai mulți ani.
Întrebat cum răspunde reproșurilor formulate de președintele PC, potrivit cărora social-democrații nu i-au consultat pe conservatori în nicio decizie luată în 2010, Ponta a răspuns: „Iată că ne consultăm acum. Cred că formula PSD ca pol de centru stânga și ACD ca pol de centru dreapta este cea mai fericită ca să nu mai existe asemenea nemulțumiri”.

Liderii PSD și cei ai Alianței de Centru Dreapta (ACD) nu au ajuns la o poziție comună în ceea ce privește proporția candidaților în eventualitatea unor liste comune de candidați, au declarat surse prezente la negocieri. Potrivit unor surse care au participat la discuțiile dintre cele trei partide, liberalii au insistat ca în cazul unor liste comune de candidați, ACD și PSD să aibă paritate în nominalizarea candidaților.
Liberalii și conservatorii au propus ca, în cazul în care ACD și PSD vor forma o alianță, să aibă liste comune atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare.
Sursele citate au arătat că liderii ACD au avansat formula parității pe listele de la locale atât pentru consilieri, cât și pentru președinții de Consilii Județene.

PSD nu e de acord cu sistemul paritar

Aceleași surse au arătat că social-democrații au respins ideea parității, atât în ceea ce privește localele, cât și parlamentarele. Dacă în ceea ce privește eventualele liste comune la parlamentare PSD nu a avansat o pondere exactă, în ceea ce privește alegerile locale au sugerat ca sondajele să stabilească această pondere.
Sursele citate au afirmat că, pentru președințiile de Consilii Județene, fără a lua în calcul Capitala, liberalii au propus ca PSD să desemneze candidat în 21 de județe, iar ACD în 20.
Propunerea a fost respinsă de PSD, care a avansat altă formulă: PSD să desemneze candidați în cele 17 județe în care deține șefia CJ, PNL să desemneze candidați în cele cinci județe în care are șefia CJ, în restul județelor urmând să fie desemnat candidatul cel mai bine plasat în sondaje, sistemul paritar urmând să fie exclus. Varianta propusă de PSD nu a fost acceptată de PNL și PC, urmând ca liderii celor trei partide să reia discuțiile în urma consultărilor în interiorul partidelor.

Ponta, mandatat pentru un acord pre-electoral

Pe de altă parte, potrivit unor surse din PSD, propunerea parității pe liste a fost vehement criticată de membrii Biroului Permanent al PSD, luni dimineață. Mai mulți vicepreședinți ai PSD s-au opus parității, afirmând că o asemenea propunere venită din partea PNL, având în vedere „istoricul, puterea și capacitatea de organizare” a celor două partide, poate fi considerată jignitoare.
„S-a stabilit în BPN că nici nu poate exista discuție pe paritate. Faptul că ei au propus paritate pe liste arată și respectul pe care îl au liberalii față de noi”, a afirmat unul dintre vicepreședinții PSD.
Pe de altă parte, întrucât în BPN al PSD nu s-a luat, luni dimineață, nicio decizie cu privire la eventualitatea unor candidaturi comune, nici dacă să fie și la parlamentare și la locale sau numai la parlamentare, nici dacă să fie și la șefia CJ-urilor și la consilierii județeni sau și la cei locali pentru orașele mari, președintele Victor Ponta a fost mandatat să accepte doar înțelegeri care pot fi parte a unui acord pre-electoral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?