Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

2011 începe cu scumpiri


Anul 2011 începe cu majorări de taxe și reduceri de venituri pentru pensionari și mămici. Modificările fiscale făcute de Guvern vor crește accizele la carburanți și, implicit, prețul la benzină. Tot de la 1 ianuarie a fost majorată taxa auto de primă înmatriculare.

De la 1 ianuarie, accizele la benzina fără plumb și motorină au fost majorate cu peste 3%. Acciza la benzina fără plumb crește de la 452 euro pe tonă la 467 euro pe tonă (plus 3,3%), iar cea la motorină se majorează de la 347 euro pe tonă la 358 euro pe tonă (plus 3,17%). Acciza pentru benzina cu plumb rămâne nemodificată, la fel și accizele pentru alcool și băuturile alcoolice.
Taxa de poluare auto crește, de la 1 ianuarie 2011, în medie, cu 45-50%, în funcție de vechimea și pu-terea mașinii. Modificările taxei auto prevăd aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2011 și pentru mașinile Euro 5, cuantumul taxei fiind între 40 de euro, pentru o mașină cu motor de 1.100 cmc și o vechime de doi ani, și 1.867 euro, în cazul unei mașini noi de 4.200 cmc.
Conducerea Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea, arată, într-un comunicat, că pentru autovehiculele achiziționate în vederea înmatriculării în România, înainte de 31 decembrie 2010 și care nu au fost înmatriculate până la această dată, se aplică vechea taxă de poluare dacă se întrunește una din următoarele condiții:
–    până la data de 31 decembrie 2010 a fost lansată comanda fermă și s-a achitat integral sau doar un avans din valoarea autovehiculului;
–    dovada intrării în țară (carnet de TIR/CMR/CIM) și/sau dovada radierii din țara de proveniență să fie emise înainte de 31.12.2010;
–    dovada de înmatri-culare provizorie de către autoritatea din țara de proveniență a autovehiculului să fie emisă înainte de 31.12.2010.
„Până la 31 ianuarie 2011, persoanele care soli-cită înmatricularea autovehiculelor pentru care se îndeplinește cel puțin una din condițiile de mai sus, vor depune la organul fiscal o cerere însoțită de unul din documentele mențio-nate, și, pentru a beneficia de plata taxei reduse, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a OUG 118/2010, vor depune celelalte documente necesare pentru calcularea taxei”, se precizează în comunicatul DGFP.

Ore suplimentare contra zile libere

Guvernul pedelist a stabilit, pentru 2011, ca orele suplimentare să nu fie plătite dublu. Potrivit noii legi a salarizării, în anul 2011, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa conform Codului Muncii numai cu timp liber corespunzător.

Pensionarii, buni de plată

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei și re-voluționarii, cu excepția celor răniți, să achite contribuții sociale de sănătate. Astfel, din 1 ianuarie, ei sunt obligați să achite contribuții de 5,5% la Fondul asi-gurărilor de sănătate.

Indemnizații mai mici pentru mămici

2011 înseamnă venituri mai mici pentru mămici după ce guvernanții au schimbat legislația în domeniu. Astfel, părintele va putea să aleagă între durata de un an a concediului maternal, cu o indemnizație între 600 și 3.400 de lei, și durata de doi ani a conce-diului, dar cu o indemnizație plafonată la 1.200 de lei. Vor opta pentru una dintre cele două variante părinții care vor avea copii începând cu ianuarie 2011, cei pentru care indemnizația și concediul maternal sunt în derulare nefiind afectați de schimbările anunțate. O primă variantă prevede o durată a concediului maternal de un an, cu o indemnizație al cărei plafon minimal este de 600 de lei, iar cel maximal de 3.400 de lei, la care se adaugă o primă de 500 de lei pentru părinții care se vor întoarce la muncă în intervalul primelor 12 luni. De asemenea, există posibilitatea de a-și lua concediu fără plată până la 24 de luni.
Cea de-a doua variantă presupune o durată de doi ani, dar valoarea indemnizației va fi cuprinsă între 600 de lei și 1.200 de lei.

Impozit de 3% pentru microîntreprinderi

Din 2011, microîntreprinderile vor putea opta pentru sistemul de impo-zitare de 3% din veniturile obținute, ca alternativă la impozitarea cu 16% a profitului. Pentru a putea opta pentru acest sistem, o firmă trebuie să aibă între unu și nouă salariați dar și o cifră de afaceri de cel mult 100.000 de euro în anul anterior. Nu vor putea opta pentru acest sistem microîntreprinderile care obțin venituri din activități bancare, asigurări, jocuri de noroc, precum și din consultanță și management

O singură declarație pentru contribuții sociale și impozitul pe venit

Firmele și persoanele fizice care au calitatea de angajatori sau entități asimilate angajatorului vor plăti contribuțiile și impozitele la bugetul de stat prin completarea unui singur formular, care va fi transmis prin intermediul internetului sau depus la ghișeul autorităților fiscale, prezentat în Hotărârea de guvern 1.397 publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie. Conducerea DGFP arată că, potrivit acestui act normativ, începând cu obligațiile lunii ianuarie 2011, cu termen de declarare 25 februarie 2011, formularul 112 „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”, împreună cu anexele aferente, se vor depune la organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice pe raza cărora contribuabilii sunt înregistrați ca plătitori de impozite, taxe și contribuții.
„Declarația se depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează impozit pe venit și contribuții sociale. Până la data de 1 iulie 2011, formularul 112 se poate depune în format hârtie semnat și ștampilat, însoțit de declarația pe suport electronic. După această dată, obligatoriu, acest formular, însoțit de anexe, se va depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul portalului e-România”, precizează DGFP.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?