Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Uniunea Europeană a alocat 42 milioane de lei pentru „Vrancea Curată“


Uniunea Europeană a alocat 42 milioane de lei, adică 420 miliarde lei vechi, pentru lucrările din Proiectul „Sistem de Management Integrat al deșeurilor în județul  Vrancea”- Vrancea Curată. Suma reprezintă prefinanțarea cu 30% a proiectului și confirmarea că beneficiarul, Consiliul Județean, derulează corect procedurile de achiziții publice a lucrărilor.

Consilierii județeni au aprobat, ieri, suplimentarea cu 6 milioane lei a bugetului pentru proiectul „Sistem de Management Integrat al deșeurilor în județul  Vrancea”- Vrancea Curată. În total, anul acesta au fost alocați 42 de milioane de lei, respectiv 10 milioane euro pentru acest proiect.
În urmă cu aproape două săptămâni, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a semnat primul contract în cadrul Proiectului „Sistem de Management Integrat al deșeurilor în județul  Vrancea”- Vrancea Curată. „Prin eforturile noastre am încercat în ultimii ani să facem din Vrancea o provincie europeană. Vrancea Curată înseamnă ecologizarea totală a județului nostru, iar valoarea acestui proiect important este de 46 de milioane de euro”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Proiectul „Vrancea Curată” a fost demarat pentru a răspunde directivelor europene, transpuse în legislația românească, privind înființarea unor gropi de gunoi ecologice, dar și pentru închiderea vechilor gropi de gunoi și curățarea deșeurilor din mediul rural. Proiectul cuprinde măsuri de separare, colectare, transport, transfer, tratare, reciclare și depozitare a deșeurilor. Prin implementarea proiectelor privind gestionarea deșeurilor se urmărește reducerea impactului asupra mediului înconjurător al depozitelor; introducerea colectării și transportul deșeurilor în zonele în care nu a existat pînă acum sistem de salubrizare; îmbunătățirea metodelor de tratare a deșeurilor.

„Vrancea Curată”, boicotat de „tovarășii din PDL Vrancea”

Proiectul „Vrancea Curată” a fost blocat de reprezentanții Ministerului de Finanțe din Vrancea, aproape un an de zile. Motivele invocate au fost puerile și nesustenabile. „Acest lucru s-a întâmplat pentru că niște tovarăși de la PDL Vrancea, foarte interesați de acest proiect, nu mi-au ascuns nici mie acest lucru, au făcut ceea ce fac de când sunt la putere; hărțuire, lăsarea administrațiilor locale și județene fără bani, rectificări în minus. Pedeliștii nu au făcut nimic de când sunt la putere pentru cetățenii județului Vrancea și pentru români”, a afirmat Marian Oprișan, adăugând că și la alte proiecte derulate de administrația județeană „au fost încercări” de blocare a acestora. Din acest motiv s-a adresat președintelui Comisiei Europene și comisarului pentru mediu al Uniunii Europene și primului ministru Boc cărora le-a explicat care este situația reală.

Vrancea s-a aflat în primele trei județe din țară care au primit aprobarea Comisiei Europene privind implementarea „Sistem de Ma-nagement Integrat al deșeurilor” dintr-un portofoliu de 38 de proiecte depuse spre finanțare. Alături de alte măsuri, proiectul prevede și finanțarea costurilor de igienizare și închidere a 200 de gropi de gunoi rurale care sunt neconforme cu normele U.E.

Bani pentru drumurile județene

În ședința de ieri a Consiliului Județean au fost alocate fonduri suplimentare pentru lucrările de modernizare și reabilitare a drumurilor județene.
Cea mai mare sumă, peste 16 milioane lei, a fost repartizată pentru modernizarea DJ 205 E, limită județ Galați- Ciușlea- Răchitosu- Bizighești- Å¢ifești- Clipicești- Irești-Vidra – Vizantea – Cîmpuri dar și pentru două sectoare din DJ 205 B, Odobești – Jariștea – Bolotești și Bolotești – Satu Nou.
Încă două milioane de lei au fost repartizate tot pentru modernizarea DJ 205 E,    1,5 milioane de lei au fost alocate comunelor Tulnici, Vrâncioaia și Paltin.
De la ședință a absentat majoritatea consilierilor județeni ai PDL, care fie au plecat deja în vacanță, fie au considerat că o ședință în care se alocă bani pentru infrastructura rutieră a Vrancei nu merită să fie onorată cu prezența lor.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?