Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

În Calendarul ortodox pe 2011 săptămâna începe cu ziua de duminică


La Åžedința Sfântului Sinod din vara acestui an, în 6 iulie, când s-a aprobat textul calendarului pentru anul 2011, s-a ridicat problema uniformizării calendarului pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română și toți membrii Sfântului Sinod au fost de acord că este mai potrivită începerea săptămânii cu ziua de duminică, a declarat, ieri, părintele consilier Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Acesta a precizat că începerea săptămânii cu ziua de duminică nu este ceva ieșit din comun și nu schimbă semnificația zilelor.   
„Pentru noi, creștinii, ziua de Duminică este cea mai importantă zi din timpul săptămânii. La fiecare Sfântă Evanghelie, fie că e vorba de Matei, de Marcu, Luca și Ioan, veți găsi menționat faptul că Hristos a înviat în prima zi din săptămână, adică ziua de Duminică. În mod firesc, săptămâna în biserică trebuie să înceapă cu ziua de Duminică. Pe de altă parte, este o strânsă legătură între ziua de Duminică și slujbele care sunt oficiate zilele următoare. Avem Duminica a doua după Rusalii și săptămâna care urmează trebuie să fie a doua după Rusalii. Nu reprezintă o noutate, am cercetat mai multe calendare – și din 1912, și din 1916, 1923, prin sondaj – și în toate aceste calendare săptămâna începe cu ziua de Duminică, este ziua Domnului, cea mai importantă din punct de vedere creștin, și acest lucru se regăsește și în calendarele bisericilor ortodoxe surori”, a explicat părintele consilier Constantin Stoica.

Acesta a menționat că și după anul 1990 sunt eparhii „din cuprinsul bisericii noastre, la Episcopia Timișoarei, Caransebeșului, Arad în care calendarul începea cu Ziua de Duminică” și atunci era normal să se uniformizeze pentru întreaga Bi-serică Ortodoxă Română.
„În plus, pentru preoții și credincioșii practicanți, calendarul este și un instrument de lucru în care ne uităm să vedem semnificația Duminicii, care este Evanghelia care se citește, Apostolul care se citește, care sunt sărbătorile pe care trebuie să le respectăm”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Patriarhia BOR: 2011, an omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii

Anul 2011 a fost declarat an omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în ședința de lucru din 6 iulie a.c., la inițiativa Patriarhului Daniel, se evidențiază într-un comunicat de presă al Patriarhiei BOR. Astfel, Patriarhia Română și eparhiile din țară și străinătate vor organiza conferințe pastoral-misionare, colocvii teolo-gice, dezbateri și seri duhovnicești despre Tainele Sfântului Botez și Sfintei Cununii. Acestea vor include prezentare istorică, semnificație teologică și existențială, pregătirea în vederea primirii lor, pastorația familiei creștine, practici neortodoxe, necanonice și nelegale privind săvârșirea celor două Sfinte Taine, problema familiilor mixte din punct de vedere interconfesional sau interreligios etc..

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?