Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Noni


Noni, datorită substanțelor sale nutritive și a multiplelor efecte benefice, întrece cu mult acțiunea pozitivă a majorității fructelor. Acest fruct tropical este cunoscut și utilizat de către băștinași de câteva secole, dar a devenit celebru în lumea largă doar în ultimele două decenii. Produsele preparate din fructul Noni sunt, în momentul de față, cele mai consumate suplimente alimentare din lume. S-a demonstrat că fructul Noni conține peste 150 de substanțe biologic-active. Multiplele efecte benefice ale fructului Noni se datorează substanțelor componente: aminoacizi, enzime, vitamine, substanțe minerale, xeronină, proxeronină, scopoletină, damnacantal etc.
 „Regele fructelor” conține 18 aminoacizi, care contribuie la dezvoltarea musculaturii și previne atrofierea acesteia. Efectul asupra musculaturii se manifestă mai ales după o activitate fizică sistematică.  Substanțele minerale din Noni, adică sodiul, potasiul, fierul, manganul, precum și magneziul, contribuie la completarea dozei zilnice de minerale necesare organismului. Pe lângă acestea, în Noni se află și substanțe active deosebite, care acce-lerează schimbul de nutrienți din celule, având astfel o acțiune regenerativă.
 Scopoletina intervine în activitatea epifizei, crește nivelul de serotonină și melatonină a organismului, participând la menținerea echilibrului psihic și având un efect adaptogen. Are acțiune pozitivă asupra stării somn-veghe, reglând somnul.
Noni stimulează formarea oxidului de azot în organism, care, împreună cu efectul miorelaxant al scopoletinei, determină dilatația arterelor, reducând astfel hipertensiunea arterială declanșată de stres. Oxidul de azot îmbunătățește și circulația sanguină la nivelul țesuturilor; are acțiune antitrombotică, prevenind astfel infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.
Este un antioxidant, adică prin legarea radicalilor liberi asigură protecție împotriva oxidării LDL-colesterolului, prevenind astfel bolile cardiovasculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?