Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Mărturii din iadul drogurilor legale


Substanțele etnobotanice sunt mai păcătoase decât drogurile cunoscute și nu au leac. O recunosc cu neputință doctorii, care spun că substanțele etnobotanice îi transformă pe consumatori în niște bolnavi psihic, singuri pe culoarul morții. Aceste ierburi otrăvitoare, vândute la orice colț de stradă din neglijența autorităților, au umplut spitalele de adolescenți pierduți.

Andrei, căruia nu-i vom divulga și numele de familie din motive lesne de înțeles, are 16 ani și este unul dintre zecile de vrânceni consumatori de etnobotanice. La fel ca majoritatea tinerilor, a început să consume etnobotanice din simplă curiozitate, pentru a se integra într-o gășcă nouă, dar și pentru că este la modă. „La început nu prea știam care este treaba cu chestia asta”, își începe istorisirea Andrei. „A fost o curiozitate. Am colegi mai mulți din oraș care erau deja consumatori. Am ezitat la început să consum și eu. M-am băgat mai mult din curiozitate și la insistențele lor. Åžtii cum e, dacă nu te bagi în ceva, nu ești în trend. E la fel ca în modă”, a spus Andrei. Deși începuse să se simtă rău, Andrei a continuat să consume etnobotanice, pentru că se întâmplase inevitabilul, devenise dependent… „Mi-a fost rău la început, dar nu ca să ajung la spital. A început să îmi placă și acum consum mult mai des. E o senzație aparte. Avem un loc de unde le cumpărăm. Cei de acolo ne cunosc deja și nu avem probleme cu procuratul. Mai e și iarbă mai tare, pe care nu o au în vitrină, dar aia se dă mai mult pe sub mână. Åžtii cum e garda, diverși dubioși și nu prea ai încredere în oricine. Banii îi am de acasă de la părinți, dar mai fac și eu diverse combinații. Asta e viața, știi cum se face. Trebuie să te miști. Nu știu dacă voi renunța la treaba asta”, a mai spus tânărul. La fel ca și Andrei sunt zeci, poate sute de tineri din județul Vrancea care consumă etnobotanice. Foarte mulți dintre aceștia ajung la spital pentru că se simt foarte rău. De la începutul anului și până în prezent au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani 39 de persoane, în urma intoxicării cu substanțe etno-botanice. „Tinerii ajung la UPU cu dureri de cap, dureri abdominale, amețeală, stări de vomă, paloarea tegumentelor și agitație psihomotorie. Aici sunt echilibrați și majoritatea pleacă acasă, iar la plecare li se dă câte un bilet de trimitere către Secția de Psihiatrie, pentru un control mai amănunțit”, a declarat Alina Pelin, purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Focșani. Pacienții au vârste cuprinse între 16 și 43 de ani. Trei dintre aceștia au fost spitalizați la Secția de Interne a spitalului, iar un singur pacient a fost internat la Secția de Terapie Intensivă, fiind transferat ulterior la Secția de Psihiatrie a spitalului. Celelalte persoane nu au fost internate din diverse motive, fie că au refuzat, fie că starea lor de sănătate nu impunea acest lucru. Toți pacienții au primit de la medicii de la UPU bilet de trimitere către Secția de Psihiatrie, pentru un control mai amănunțit.

Restricțiile familiale duc la consumul de etnobotanice

Psihologii sunt de părere că tinerii care se droghează încearcă să fugă de realitate, iar familia poate avea o parte din vină în această decizie a lor de a consuma droguri legale. „Familiile cu un anumit statut social, bazat pe performanțe ridicate, au tendința de a prescrie scenariile de viață ale copiilor lor, din dorința de a-i ști în siguranță și capabili de a le continua munca, sau proteja averile strânse. Copiii rareori se conformează din tot sufletul, de cele mai mult ori reușesc să se achite de sarcină, reușind anumite performanțe școlare și înscriindu-se astfel în scenariul impus de familie, dar în mod inconștient intră în contrascenariu care, de fapt, reprezintă soluția vitală aleasă de ei. Atunci adoptă un stil de viață contrar indicațiilor și presiunilor familiale, funcționând simultan în cele două scenarii, unul care reprezintă dorința familiei, altul care îi dă lui libertatea de care are nevoie, care îi satisface cerințele impuse de creșterea interioară, care îi cere să ia singur decizii”, a explicat psihologul Tela Mocanu.
Ea a subliniat faptul că ” nevoile de creștere ale tinerilor sunt satisfăcute de funcționarea în contrascenariu. Consumând pentru prima dată droguri, el demolează mitul familial care interzice acest consum, și își exprimă propria voință. În funcție de structura familiei și de cerințele impuse de către aceasta copilului, el poate să adopte o formă de protest interior, de tipul «NU VREAU SÄ‚ CRESC!» , adică nu vreau să fac ce vreți voi, vreau să ramân așa ca să mă bucur de unele avantaje, precum ar fi întîrzierea în asumarea respon-sabilităților, care este de fapt corelată cu deturnarea de la creștere. Atunci el își scrie singur scenariul de viață și, de regulă, este unul contrar celui familial, dar care exprimă tocmai această soluție inconștientă și atunci decide să consume droguri, indife-rent de tip, dacă sunt plante etno-botanice se simte ușurat, deoarece sunt excluse așa zisele riscuri majore”, este de părere Tela Mocanu. Se pare că nu există săptămână în care să nu ajungă cel puțin un tânăr la UPU intoxicat cu etnobotanice, iar medicii spun că au constatat trecerea treptată de la consumul recreațional de etno-botanice, de week-end, la cel frecvent și transformarea consumului nocturn în cel diurn. La fel de periculoase ca și drogurile, etnobotanicele pot fi găsite peste tot, magazinele de profil apărând ca ciupercile după ploaie, iar polițiștii nu pot face nimic pentru a le opri activitatea. Mai mult, tinerii își pot procura aceste substanțe și de pe internet, unde ofertele sunt nenumărate.

Autoritățile vor să interzică magazinele de etnobotanice

Patronii magazinelor de plante etnobotanice obțin profituri frumușele de pe urma inconștienței tinerilor. Astfel, cum un pliculeț de 0,25 g are un preț de circa 30 lei, vânzările sunt și de mii de lei pe zi, în ciuda tuturor amenzilor și a controalelor. „Cei mai mulți care cumpără sunt tinerii ăștia de la liceu. Dar acum vin și cei mai mici, îmi e cam frică să le dau, dar na, ce să fac, eu trebuie să fac vânzare. Am mai auzit că unora li se face rău de la asta. Se mai întâmplă. Ce să le fac? Să stau după ei nu pot. Deja îmi cunosc clienții și știu ce vrea fiecare când vine. Åžtiu că nu le face bine la sănătate, dar dacă ei vor să tragă ceva, nu mă pot opune”, a spus Adelina, vânzătoare la un magazin de vise. În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din data de 26 octombrie, s-a decis comercializarea substanțelor etnobotanice doar între orele 8.00 și 18.00.
Proiectul de lege inițiat de grupul de consilieri locali PSD a fost aprobat cu majoritatea voturilor consilierilor, în ciuda abținerii celor din grupul PDL. „Zilnic sunt cazuri de intoxicări din cauza acestor plante etnobotanice. Este perfect legal să impunem un program în care să se poată comercializa aceste plante. Noi suntem o comunitate și dorim să ne protejăm copiii de astfel de accidente”, a afirmat consilierul social-democrat Liviu Oloeriu.
La finele lunii noiembrie, grupul de consilieri locali PSD a inițiat un proiect de hotărâre, care urmează a fi supus la vot în ianuarie, prin care se interzice comercializarea substanțelor etnobotanice, după modelul altor județe.
Să sperăm că odată ce acest proiect de hotărâre va fi aprobat, nebunia viselor „legale” va face din ce în ce mai puține victime printre tinerii vrânceni, iar consumatorii se vor putea elibera din iadul etnobotanicelor… Vinerea trecută, tinerii din Organizația TSD Vrancea au pichetat trei magazine de etnobotanice din Focșani. Tinerii au format lanțuri vii în fața magazinelor pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul acestor substanțe.
Campania inițiată de TSD se va încheia cu depunerea în Parlamentul României a propunerii legislative privind interzicerea comercializării plantelor etnobotanice. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?